Africa Tours CSS Sprite

Etiopien

  • UNESCO fredede historiske bygningsværker i nord
  • Spændende folkefærd mod syd omkring Omo Valley
  • Enestående bjerglandskaber i Simien og Bale Mountains

Etiopien 

Etiopien er et helt specielt land, der på alle måder adskiller sig fra de omgivende lande, og alle andre lande på det store afrikanske kontinent eller i hele verden for den sags skyld. Dette gælder såvel for landets spændende kultur og historie som for dets landskaber, natur og dyreliv.

Intet andet land i Afrika syd for Sahara kan byde på så mange historiske bygningsværker som Etiopien. De mest imponerende og unikke af disse findes især i landets nordlige halvdel, hvoraf adskillige er så vigtige, at de er blevet optaget på UNESCO´s liste over verdens kulturarv. Dermed er det ikke alene Etiopiens ansvar at bevare dem, men også hele verdenssamfundet, og det forstår man godt, når man ser dem og hører historien bag.

I landets tidligere hovedstad, Gondar, ses f.eks. det store befæstede Fasil Ghebbi fra det 17. århundrede, der rummer adskillige smukke paladser og kirker, men også Kejser Fasiladas velbevarede badeanlæg og væg- og loftsmalerierne i kirken Debre Birhan Selassie springer i øjnene.

Allerlængst mod nord og nær grænsen til Eritrea ligger Etiopiens første hovedstad, Axum, der er et af kontinentets vigtigste arkæologiske områder. Især de mange store steler med indgraveringer er enestående, men også kirken St. Mary of Zion, som nogle tror rummer Pagtens Ark, samt det der menes at være Dronningen af Sabas ruinpalads fra det 9. århundrede før vor 

tidsregning hører til de største attraktioner.

Centralt i det nordlige højland finder man den lille by Lalibela med den store turistattraktion – de 11 velbevarede og helt unikke etiopiske stenkirker, der er hugget ud i klipperne i ét stykke for omkring 900 år siden. Mange kalder sågar området for ”Ny Jerusalem”. Den mest ikonisk af kirkerne vel nok er den lille smukke og korsformede Biete Ghiorgis, der da også optræder hyppigt, når Etiopien skal markedsføres, mens Biete Medhane Alem regnes som verdens største kirke hugget ud i et stykke.

På bredden af landets største sø, Lake Tana, ligger byen Bahir Dar ved Den Blå Nils udløb. Denne er udgangspunkt for såvel sejlture på søen, hvor bl.a. nogle af de mange stemningsfyldte middelalderlige klostre kan besøges, samt en udflugt til de imponerende Blue Nile Falls nær byen.

I Etiopiens sydligste del af Rift Valley og især omkring Omo Valley lever en række stammefolk, hvis traditioner og ritualer rækker meget langt tilbage. Der er næppe noget sted på hele kontinentet, hvor så mange og forskelligartede stammer kan besøges, og som stadig fastholder traditionerne i så høj grad.

Blandt de mest kendte er Mursi-stammen, hvor kvinderne bærer store plader af ler mellem undertænderne og -læberne. Hamer-stammen er kendt for mændenes halsbrækkende tyre-springnings ceremoni, mens Karo-stammen især er kendetegnet ved deres særegne kropsbemaling. Dette er blot eksempler på det sydlige Etiopiens mange kulturer, der også rummer andre spændende stammefolk som f.eks. Dassanech, Ari, Dorze, Tsemai, Bumi og Bena, og hvor mange farverige markeder tillige hører til 

attraktionerne.

Etiopien kan dog ikke kun byde på historiske bygningsværker og spændende stammefolk, idet især det vidtstrakte højland kan byde på spektakulære landskaber og et helt enestående dyreliv. Intet andet land i Afrika har så stort et højlandsområde, som da også kaldes ”Afrikas tag”, selvom dette udtryk tillige bruges om kontinentets højeste bjerg, Kilimanjaro i Tanzania, der dog ligger som en isoleret top i et ellers fladt landskab.

Mange af de dyr, der kan ses i Etiopiens højland, findes kun netop her, f.eks. den smukke etiopisk ulv, den imponerende walia stenbuk og den helt specielle abe, geladaen. Når det gælder fuglelivet, så er det samme historie; mange spændende arter, der stort set kun findes i Etiopiens højland.

Populære rejser til Etiopien. Se alle vore rejser til Etiopien HER. 

Omo-dalens folkeslag og Rift Valleys natur

Det sydlige Etiopien er især kendetegnet ved at have ualmindeligt mange traditionelle folkeslag. Her findes således mere end 50 etniske grupper, og især i og omkring Omo-dalen lever mange spændende stammefolk, hvor ældgamle traditioner og ritualer stadig er rygraden i det daglige liv.

12 dage fra 24.600

Højdepunkterne på Etiopiens historiske rute

Etiopien er et af de lande på det afrikanske kontinent som rummer flest historiske bygningsværker syd for Sahara. I oplever byen Bahir Dar, som ligger på bredden af den store Lake Tana, hvor Den Blå Nil starter sit løb mod Middelhavet, byerne Gondar, Axum samt Lalibela med de helt unikke klippekirker hugget ud i et stykke.

8 dage fra kr. 24.300

Populære seværdigheder i Etiopien

Etiopien – Historiske bygningsværker, spændende kulturer og unik natur

Etiopien er et helt specielt land, der på mange måder adskiller sig fra de øvrige lande på kontinentet – og i hele verden. Dette gælder ikke alene for landets spændende kultur, historie og stammefolk men også for dets landskaber, natur og dyreliv. Intet andet land i Afrika syd for Sahara kan byde på så mange historiske bygningsværker som Etiopien, og disse kan især ses i landets nordlige halvdel. I den sydligste del af landet kan mange forskelligartede stammefolk besøges, hvis traditioner og ritualer rækker meget langt tilbage. Desuden kan Etiopiens del af Rift Valley og landets vidtstrakte højland fremvise spektakulære landskaber og et helt enestående dyreliv, der ikke findes tilsvarende andre steder.

Her finder du syv gode grunde til at besøge Etiopien:

1. Tanasøen, Nilen og store vandfald

Lake Tana er Etiopiens største sø, og på en række øer og langs søens bred findes mange enestående klostre, hvis historie rækker op til 700 år tilbage. Søens udløb udgøres af den mest vandrige del af Nilen kaldet Den Blå Nil, og kun 30 km nedstrøms findes de imponerende Blue Nile Falls.

2. Gondar

I Etiopiens tidligere hovedstad ses f.eks. det store befæstede Fasil Ghebbi fra det 17. århundrede, der rummer adskillige smukke paladser og kirker. Også Kejser Fasiladas velbevarede badeanlæg og væg- og loftsmalerierne i kirken Debre Birhan Selassie hører blandt byens mange historiske bygningsværker.

3. Axum

Etiopiens første hovedstad ligger længst mod nord i landet og er et af kontinentets vigtigste arkæologiske områder. Især de mange store steler med indgraveringer er enestående, men også kirken St. Mary of Zion samt det der menes at være Dronningen af Sabas ruinpalads hører til de største attraktioner.

4. Lalibela

Centralt i Etiopiens nordlige højland ligger den lille by Lalibela. Trods byens ringe størrelse rummer den en verdensberømt attraktion, nemlig de 11 velbevarede og helt unikke stenkirker. De er hugget ud i de rødlige vulkanske klipper i ét stykke for omkring 900 år siden, men flere af de meget gamle kirker fra Kong Lalibelas tid er stadig i brug og regnes for meget hellige. Den mest ikoniske af kirkerne vel nok er den lille smukke og korsformede Biete Ghiorgis, der da også optræder hyppigt, når Etiopien skal markedsføres.

5. Rift Valley søerne og højlandets dyreliv

Great Rift Valley er en af verdens absolut største geologiske formationer. Det er en store sprækkedannelse, der løber ca. 6.000 km fra Syrien til Mozambique, og som er ved at kløve Østafrika fra resten af kontinentet. Ikke mindst i Etiopien er den yderst markant og deler bl.a. landets gigantiske højlandsområde i to. I bunden af Rift Valley findes en række smukke og meget forskelligartede søer, og der er tillige mange varme kilder i det geologisk aktive område. I Etiopien finder vi bl.a. søerne Ziway, Langano, Abiyatta, Shalla, Awassa og Chamo. Ved disse findes et spændende dyreliv, bl.a. mange krokodiller og flodheste, og ikke mindst et rigt fugleliv med masser af spektakulære arter som f.eks. flamingoer og pelikaner. Nogle af søerne og de omgivende savannelandskaber rummer nationalparker og reservater, der beskytter områdernes natur og store dyr, som bl.a. udgøres af flere arter af aber og sjældne antiloper.

6. Stammefolk i Omo Valley

Gennem hele Rift Valley lever mange spændende stammefolk, men især i området omkring Omo Valley i det sydvestlige Etiopien. Der er næppe noget sted på hele kontinentet, hvor så mange og forskelligartede stammer kan besøges, og hvor de stadig holder fast i traditionerne i så høj grad.

7. Nationalparkerne i Simien og Bale Mountains

På hver side af Rift Valley findes som sagt store højlandsområder, hvor oplevelsen af imponerende naturscenerier suppleres af en række unikke og sjældne dyr og planter. Mod nordvest i Simien Mountains er den græs- og planteædende gelada vel nok den mest karakteristiske. Denne spektakulære abe ses flere steder i dette store højlandsområde, men især i Simien Mountains nationalparken er den et almindeligt syn. I de største højder af denne nationalpark ses også den imponerende stenbuk, walia ibexen, som kun lever netop her, samt den store og særegne lammegrib. I Bale Mountains på den anden side af Rift Valley mod sydøst er det især den etiopiske ulv, som er noget helt specielt. Denne ekstremt sjældne og meget smukke ulv har sin største bestand i Bale Mountains nationalparkens største højder med ca. 250 individer, hvilket er mere end halvdelen af den samlede bestand. Det er også i denne nationalpark at kaffebusken med det latinske navn coffea arabica stadig gror vildt.

Etiopien – noget for sig selv

Med et areal på omkring 1,1 mio. km2 er Etiopien et af Afrikas største lande og ca. 25 gange større end Danmark. Der bor samtidig ca. 20 gange flere end herhjemme, og med tæt ved 110 mio. indbyggere er det Afrikas næstmest folkerige nation. De mange mennesker udgør dog langt fra en homogen kultur, idet der f.eks. tales godt 80 sprog med omkring 200 dialekter. Landet har desuden en meget lang og spændende historie, som man bl.a. får et tydeligt bevis for gennem dets mange unikke historiske bygningsværker og andre spændende fortidslevn. Endelig rummer Etiopien hele kontinentets største højlandsområde, hvilket ud over det spektakulære landskab giver sig udtryk gennem mange unikke og sjældne dyr og planter. På mange punkter er Etiopien et klassisk afrikansk land, men det er altså noget helt for sig selv på endnu flere.

Vidste du, at Etiopien er den ægte kaffes hjemland?

Kaffebusken, der på dansk hedder ægte kaffe eller arabica kaffe og på latin hedder coffea arabica, har sin oprindelse i det sydlige Etiopien, hvor den stadig gror vildt i Harenna skoven på sydsiden af højlandet omkring Bale Mountains. Med udgangspunkt herfra og via de arabiske lande har udnyttelsen af kaffens bær med de berømte frø/bønner udviklet sig til et verdensomspændende produktion og handelsvare, der i dag beskæftiger ca. 25 mio. mennesker i troperne og subtroperne. Brasilien er den største producent, men i mange andre lande i Syd- og Mellemamerika samt i Asien og Afrika udgør dyrkning af kaffe en stor og meget vigtig branche. Der findes omkring 15 arter af buske i kaffeslægten, der alle er fra Afrika. Ud over arabica kaffen er det kun arten coffea robusta, der har sin oprindelse i Congo, som høstes og forarbejdes til at drikke som kaffe. Arabica kaffen er den mest udbredte og regnes som den fineste kaffe, da den ikke har så mange bitterstoffer. Den mere bitre robusta kaffe produceres dog stadig i betragtelige mængder, idet den, som navnet næsten siger, er mindre sårbar overfor div. plantesygdomme.

Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbreve.

Footer-formular

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål.
Information
Funktionalitet
Statistik
Marketing

Hvad er cookies?

En cookie er en fil, som browseren lægger på din computer. Den gør det muligt at genkende din computer, og huske valg du tidligere har truffet på hjemmesiden. En cookie kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Cookies sletter sig selv efter et vist antal måneder (kan variere), men de fornyes efter hvert besøg. Cookien kan ikke se, hvem du er, hvad du hedder, hvor du bor eller om computeren bruges af en eller flere personer. Hvis du giver personlige oplysninger til en hjemmeside, så kan en cookie dog anvendes til at huske dig til næste gang du besøger hjemmesiden.

Hjemmeside

ASPSESSIONID# - Slettes når browseren lukkes

Hjemmesiden bruger denne cookie til at identificere den besøgende, på tværs af sider, under besøget.

cookieSafe - 6 måneder

Indeholder en sikker kopi af udvalgte 3. parts cookies, så de ikke går tabt, hvis de bliver fjernet af browseren.

Cookie-indstillinger

cookiebar - 6 måneder

Bruges til at huske de valg der tages under Cookie-indstillinger, samt om betingelser er blevet accepteret.

Zopim Chat

__zlcmid - 1 år

Live chat widget sets the cookies to store the Zopim Live Chat ID used to identify a device across visits.

Google Analytics

_ga - 2 år

Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.

_gid - Slettes når browseren lukkes

Denne cookie bruges til at spore, hvor lang tid den besøgende bruger på hjemmesiden.

_gat - 1 dag

Bruges til at reducere mængden af forespørgsler til Google

collect - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at sende data til Google Analytics om den besøgendes enhed og adværd. Sporer den besøgende på tværs af enheder og marketingskanaler.

Facebook Pixel

fr, tr, datr, lu, c_user, fr, xs, p, presence, act, sub, sb - op til 2 år

Facebook-cookies oprettes, når du har været på Facebook og besøger vores hjemmeside. Dette gør det muligt for Facebook at tilpasse mulige annoncer eller indlæg baseret på din browseradfærd. Alle cookies foruden datr (2 år), lu (2 år) udløber efter sessionafslutning. Denne cookie bliver brugt til at målrette annoncer på Facebook.

Google Adwords

ads/ga-audiences - Slettes når browseren lukkes

Anvendes af Google AdWords til at vise annoncer for besøgende, der sandsynligvis vil være interesseret, baseret på den besøgendes onlineadfærd på tværs af hjemmesider.

ads/user-lists/# - Slettes når browseren lukkes

Ukendt.

Google Adsense

_gcl_au - 3 måneder

Benyttes af Google Adsense til at eksperimentere med effektiviteten af deres annoncer. Disse finder sted på alle hjemmesider der benytter Google Adsense.

Google Doubleclick

test_cookie - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at tjekke om browseren understøtter cookies.

IDE - 2 år

Anvendes til at registrere og rapportere om hjemmesidebrugerens handlinger efter at have set eller klikket på en af annoncørens annoncer. Formålet er at måle effekten af en annonce samt at målrette annoncer til brugeren.

Microsoft Bing

_uetsid, _uetsid_exp, _uetvid, _uetvid_exp - 1 dag / Vedholdende

A Microsoft Bing Universal Event Tracking cookie for recommendation purposes.

Sleeknote

SNC - 2 år

Benyttes til at tracke anonym data til statistik for overordnet brug af Sleeknote samt individuelle events på boksene.

SNS - Slettes når browseren lukkes

Oprettes/opdateres ved hvert besøg. Bruges til at adskille tilmeldte brugere af formular.

_pk_id - 2 år

Oprettes ved hvert besøg. Bruges til at adskille brugere til statistik.

_pk_ses - Slettes når browseren lukkes

Oprettes ved hvert besøg. Benyttes under den enkelte session til at gruppere sidevisninger til statistik for bokse og visninger.

sn_global_countdown_last_reset_timestamp - Vedholdende

Sets a timestamp for when the visitor entered the website. This is used for analytical purposes on the website.

_sn_a, _sn_m, _sn_n - 1 år

(Ingen info)