Africa Tours CSS Sprite
Telefon 8873 4000
Man-torsdag kl. 10-15 & fredag kl. 10-14

Malawi

  • Lake Malawi med klart varmt vand og myriader af fisk
  • Nationalparker med Liwonde som den mest dyrerige
  • Venlig befolkning samt behageligt klima året rundt

Safari og snorkling i Malawi

Med et areal på godt 118.000 km2 er Malawi ét af det sydlige Afrikas mindste lande, og således ”kun” knap 3 gange større end Danmark.

Landet, der tidligere var en britisk koloni og hed Nyasaland, blev først selvstændigt i 1964 og er i dag et demokrati med flerparti styre og Lilongwe som hovedstad.

Der bor omkring 17 millioner mennesker i Malawi, der altså er ret tæt befolket og samtidig ét af kontinentets og dermed verdens fattigste lande.Befolkningen er ualmindelig venlig og tager varmt imod turister med store smil, godt humør og gerne en åben snak, så ofte kaldes Malawi for ”Afrikas varme hjerte”. Det officielle sprog hedder Chichewe, men mange taler også engelsk.

Landet ligger centralt i det sydlige Afrika og grænser ikke op til havet, men har til gengæld sit helt eget ”hav”, nemlig den gigantiske Malawi sø, som udgør næsten en tredjedel af landets samlede areal. Denne smukke, dybe, klarvandede og fiskerige sø er kontinentets tredjestørste efter Victoria søen og Tanganyika søen. Søen ”deles” med nabolandene Tanzania mod

nordøst og Mozambique mod sydøst. Sidstnævnte har den længste fælles grænse med Malawi, der mod nordvest tillige grænser op til Zambia.

Malawis økonomi og eksport er helt domineret af landsbrugsproduktion og –produkter, men turismen er i stigning, hvilket ikke kan undre med landets venlige befolkning, smukke natur og spændende nationalparker. Great Rift Valley, som Malawisøen er en del af, løber på langs af landet fra nord til syd og dominerer landskabet på den store skala. Den er især mod nordvest omkranset af højlandsområder.

Adskillige smukke nationalparker nyder godt af tiltagende opmærksomhed og turisme, så bestandene af dyr er i klar fremgang, ligesom infrastrukturen og antallet af gode lodges og camps.

Lake Malawi nationalparken i søens sydlige ende er den eneste som er oprettet for at beskytte fisk og andet akvatisk liv, og den er af så stor international betydning, at den er på UNESCO´s liste over verdens naturarv.

Malawi søen regnes af mange som verdens smukkeste og mest 

attraktive sø at besøge, og det er ikke uden grund. Vandet er generelt meget klart og varmt. Søen myldrer med fisk og så er omgivelserne meget naturskønne og fuglerige. Det 24-29 grader varme vand rummer op mod 1.000 arter af endemiske fisk, dvs. fisk der ikke findes andre steder i verden, og ingen anden sø rummer så mange arter af fisk. Flertallet af disse fisk er endda så farvestrålende, at det leder tankerne hen på det tropiske koralrev.

Det klare blå vand forstærker denne sammenligning, og der findes da næppe heller nogen anden sø, som kan levere snorkling og dykning af samme kaliber.

Populære safarirejser til Malawi

Malawi og Zambia - Safari, Natur og Kultur

En utrolig spændende rundrejse - i en international gruppe - til de to smukke lande Malawi og Zambia. Besøg først hele regionens bedste safaridestination, den meget dyrerige og naturskønne South Luangwa NP i Zambia. Turen afsluttes ved den gigantiske, klarvandede og fiskerige Malawi sø, der næppe findes lige i skønhed noget sted på kloden.

Populære seværdigheder i Malawi

Malawi – kultur, safari og en imponerende sø

Mange kalder Malawi for ”Afrikas varme hjerte”. Med en meget venlig og smilende befolkning samt landets placering centralt i det sydlige Afrika uden adgang til havet, er dette da også et meget passende udtryk. Malawi er ret tæt befolket, men til trods herfor er det domineret af smukke landskaber med bl.a. mange små landbrug og store arealer med te-marker. Det kuperede terræn rummer dog også adskillige dyrerige nationalparker og reservater, og så springer især Malawi søen i øjnene med sit klare og fiskerige vand.

Her finder du tre gode grunde til at besøge Malawi:

1. Lake Malawi med krystalklart, varmt og fiskerigt vand

Søen sætter et markant præg på Malawi, idet den udgør næsten en tredjedel af landet. Den er ca. 580 km lang, maksimalt 80 km bred og op til imponerende 706 meter i dybden. Den er dermed Afrikas tredjestørste sø efter Victoria søen og Tanganyika søen, samt nummer tre i verden når det gælder dybde og nummer fire når det gælder vandmængde. Malawi søen regnes dog af mange som verdens smukkeste sø, og det er ikke uden grund. Vandet er generelt meget klart og varmt, søen myldrer med fisk og omgivelserne er meget naturskønne og fuglerige. Det 24-29 grader varme vand rummer op mod 1.000 arter af fisk, hvoraf flertallet ikke findes andre steder i verden, og ingen anden sø har så mange arter. De fleste er endda så farvestrålende, at det leder tankerne hen på det tropiske koralrev, og det klare blå vand forstærker kun denne sammenligning. Der findes da næppe heller nogen anden sø, som kan levere snorkling og dykning af samme kaliber, samt lige så eksotiske sandstrande mellem smukke klippepartier.

2. Dyrerige Liwonde National Park

Parken regnes som Malawis fineste når det gælder safari, da den har en ret tæt bestand af mange af Afrikas klassiske store dyr samt et fantastisk rigt og varieret fugleliv. Livsnerven i nationalparken er den store Shire flod, som afvander Malawi søen mod nord, så der findes altid ferskvand indenfor rækkevidde til de mange dyr. Liwonde er nok mest kendt for den imponerende bestand af flodheste og krokodiller, og ikke mindst for de mange elefanter, der dagligt kommer til vandet for at drikke, bade og sågar svømme i floden. I nationalparken findes også fine bestande af bøfler, mange forskellige elegante antiloper, vortesvin og aber. I et særligt overvåget område er der desuden oprettet et næsehornsreservat, hvor det sorte næsehorn trives i relativt trygge omgivelser. Liwonde rummer tillige en bestand af de fire store rovdyr; løve, leopard, gepard og plettet hyæne, men det kræver mere held at finde dem.

3. Spændende kultur, imødekommende befolkning og behageligt klima

Med et areal på godt 118.000 km2 er Malawi ét af det sydlige Afrikas mindste lande, og således ”kun” knap 3 gange større end Danmark. Der bor omkring 17 millioner mennesker i Malawi, der altså er ret tæt befolket og samtidig ét af kontinentets og dermed verdens fattigste lande. Befolkningen er dog ualmindelig venlig og tager varmt imod turister med store smil, godt humør og gerne en åben snak. De viser f.eks. gerne landsbyer og skoler frem, så man får et godt indblik i deres hverdag. Malawis økonomi og eksport er helt domineret af landsbrugsproduktion og –produkter, men turismen er i stigning. Sidstnævnte skyldes ikke kun den imødekommende befolkning og den spændende natur, men også det yderst behagelige klima.

Safari i Malawi - med spændende natur og dyr

Malawis beliggenhed mellem klassiske safarilande som Tanzania i Østafrika og Zambia i det sydlige Afrika betyder, at der også her findes et meget varieret dyreliv med mange repræsentanter fra disse landes dominerende naturtyper, hvor græs- og skovsavannen nok er de mest kendte og dyrerige. Mange floder og adskillige søer er livgivende for bestandene af store dyr, mens Malawi søen i sig selv udgør et helt unikt økosystem. Her lever myriader af farvestrålende fisk i det krystalklare vand, og de er bl.a. med til at danne grundlag for et rigt fugleliv.

Hvilke specielle dyr kan man se i Malawi?

Masser af fugle, krokodiller og flodheste

Overalt i Malawi findes der et spændende og farverigt fugleliv, men især ved landets mange søer og floder springer det i øjnene. Her trives selvfølgelig især mange af de fugle, som lever af vandinsekter og fisk. Det er svært at fremhæve den ene art frem for den anden, men den store og smukke afrikanske flodørn er måske den mest imponerende, og ikke mindst når den slår ned og fanger en stor fisk. I de fleste af søerne findes tillige en god bestand af krokodiller og flodheste, men det er især i store floder som f.eks. Shire floden, der afvander Malawi søen og løber gennem Liwonde nationalparken, der findes mange af disse imponerende dyr. De ses således ofte på en safari i bil langs floden, men især på sejlture i små åbne både. Mens krokodillerne er rovdyr, som lever af fisk, og for de størstes vedkommende også af mindre pattedyr, så er flodhesten en planteæder. Om dagen ses disse kæmper oftest dase på lavt vand i søer og floder, mens de om natten går på land og græsser, hvilket især i den tørre tid kan foregå mange kilometer fra opholdsstedet i dagtimerne.

Truede elefanter og sorte næsehorn

Såvel elefanter som næsehorn er desværre truet af krybskytteri. Det skyldes især en håndfuld asiatiske lande, hvor elefantens stødtænder bliver brugt i kunsthåndværk, mens næsehornets horn bliver brugt i naturmedicin. Sidstnævnte er faktisk ret absurd, idet hornet består af det samme materiale som vores hår og negle og absolut ikke kan optages i vores tarmsystem. Det siges at hornene fra et enkelt næsehorn er ca. 1 mio. kr. værd på det sorte marked. Og det til trods for, at det vil have samme virkning eller rettere mangel på samme, at bide negle, hvilket jo er helt gratis! Elefanter og næsehorn kan ses flere steder i Malawi, men den største bestand af begge findes i Liwonde nationalparken. Her ses områdets mange elefanter hyppigt, og især når de opholder sig ved Shire floden for at drikke og bade. Sågar kan man være heldig at se dem svømme, når de krydser floden, mens de bruger snablen som snorkel. Bestanden af sorte næsehorn i Liwonde findes i et særligt godt overvåget reservat inde i nationalparken. Her trives og yngler de heldigvis så godt, at der for nylig er blevet flyttet en del flere af disse fantastiske dyr fra Sydafrika og til de trygge omgivelser i Malawi.

Snorkling eller dykning blandt farvestrålende fisk

Ingen anden sø i verden har så mange forskellige fisk som Malawi søen, hvor der findes op mod 1.000 arter. Langt flertallet af disse er endda endemiske, hvilket vil sige, at de ikke findes andre steder i verden end netop her. De fleste arter er desuden ualmindeligt farvestrålende af ferskvandsfisk at være og tilhører en familie, der hedder cichlider, som er beslægtet med vores aborre. Mange er da også blevet populære som akvariefisk, da de ikke alene er meget smukke, men også har en spændende adfærd. Når man oveni dette lægger en sø med krystalklart og varmt vand, så har man den perfekte sø, når det gælder snorkling og dykning. At søens mange klippekyster og sandstrande desuden er omgivet af smuk natur gør ikke oplevelsen dårligere, såvel mellem snorkel- og dykkerturene, som for dem der nøjes med at svømme eller bliver på stranden og nyder vejret og de eksotiske omgivelser. Man skal holde sig fra at bade, snorkle og dykke i lavt og stillestående vand med mudret bund, som findes omkring flodernes indløb til søen. Ikke alene kan dette være tilholdssted for krokodiller og flodheste, der ikke holder til på dybt vand eller ved klippekyster og eksponerede sandstrande, men her er der også risiko for at få en sygdom, der hedder bilharziose (sneglefeber). Skulle dette mod forventning ske, er sygdommen dog ret nem at kurere.

Naturbeskyttelse på internationalt plan

Malawi søen er et godt eksempel på, at naturbeskyttelse ikke kun er et lokalt anliggende. Selvom ca. to tredjedele af søen hører til Malawi, så har nabolandene Mozambique og Tanzania også andel i søen. Ca. 80 % af det vand der løber til søen fordamper fra dens overflade, men resten løber ud i det omgivende miljø og til havet. Søen afvandes mod syd gennem Shire River, der er en vigtig livsnerve for såvel befolkningen som for flere naturområder og nationalparker, inden den løber ind i Mozambique, hvor den tilslutter sig den mægtige Zambezi River og ender i Det Indiske Ocean. Vandkvaliteten i Malawi søen har altså afgørende betydning for store områder i det sydlige Afrika samt millioner af mennesker.

Ud over denne overordnede miljømæssige betydning, så rummer Malawi søen også en helt unik flora og fauna med især op mod 1.000 arter af fisk, hvoraf flertallet kun findes netop her, hvilket er noget helt specielt på internationalt plan. For at beskytte de mange sjældne arter af fisk samt det rige fugleliv og den smukke omgivende natur, er Lake Malawi National Park oprettet i den sydlige ende af søen. Denne nationalpark er af så stor betydning, at den allerede i 1984 blev optaget på UNESCO´s liste over verdens naturarv. Det betyder, at det internationale samfund aktivt støtter op omkring bevarelsen af den enestående sø.

Udenfor nationalparken er fiskeri desuden en vigtig proteinkilde for landets fattige befolkning, og der ses mange små hyggelige fiskerlandsbyer langs søens bredder. Enkelte af de større arter af cichlider samt nogle store maller fanges og spises, men især de små Lake Malawi sardiner er vigtige for fiskeriet. Disse fanges i et kolossalt antal og tørres i solen, før de sælges til konsum. Som de fleste andre steder i verden er der problemer med overfiskning af nogle arter, ligesom vandmiljøet er under pres fra forurening. Trods dette, så er Malawi søens natur og miljø endnu relativt intakt, og den regnes fortsat som en af verdens absolut smukkeste søer at besøge – og især at svømme, snorkle og dykke i.

Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbreve.

Footer-formular

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål.
Information
Funktionalitet
Statistik
Marketing

Hvad er cookies?

En cookie er en fil, som browseren lægger på din computer. Den gør det muligt at genkende din computer, og huske valg du tidligere har truffet på hjemmesiden. En cookie kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Cookies sletter sig selv efter et vist antal måneder (kan variere), men de fornyes efter hvert besøg. Cookien kan ikke se, hvem du er, hvad du hedder, hvor du bor eller om computeren bruges af en eller flere personer. Hvis du giver personlige oplysninger til en hjemmeside, så kan en cookie dog anvendes til at huske dig til næste gang du besøger hjemmesiden.

Hjemmeside

ASPSESSIONID# - Slettes når browseren lukkes

Hjemmesiden bruger denne cookie til at identificere den besøgende, på tværs af sider, under besøget.

cookieSafe - 6 måneder

Indeholder en sikker kopi af udvalgte 3. parts cookies, så de ikke går tabt, hvis de bliver fjernet af browseren.

Cookie-indstillinger

cookiebar - 6 måneder

Bruges til at huske de valg der tages under Cookie-indstillinger, samt om betingelser er blevet accepteret.

Zopim Chat

__zlcmid - 1 år

Live chat widget sets the cookies to store the Zopim Live Chat ID used to identify a device across visits.

Google Analytics

_ga - 2 år

Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.

_gid - Slettes når browseren lukkes

Denne cookie bruges til at spore, hvor lang tid den besøgende bruger på hjemmesiden.

_gat - 1 dag

Bruges til at reducere mængden af forespørgsler til Google

collect - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at sende data til Google Analytics om den besøgendes enhed og adværd. Sporer den besøgende på tværs af enheder og marketingskanaler.

Facebook Pixel

fr, tr, datr, lu, c_user, fr, xs, p, presence, act, sub, sb - op til 2 år

Facebook-cookies oprettes, når du har været på Facebook og besøger vores hjemmeside. Dette gør det muligt for Facebook at tilpasse mulige annoncer eller indlæg baseret på din browseradfærd. Alle cookies foruden datr (2 år), lu (2 år) udløber efter sessionafslutning. Denne cookie bliver brugt til at målrette annoncer på Facebook.

Google Adwords

ads/ga-audiences - Slettes når browseren lukkes

Anvendes af Google AdWords til at vise annoncer for besøgende, der sandsynligvis vil være interesseret, baseret på den besøgendes onlineadfærd på tværs af hjemmesider.

ads/user-lists/# - Slettes når browseren lukkes

Ukendt.

Google Adsense

_gcl_au - 3 måneder

Benyttes af Google Adsense til at eksperimentere med effektiviteten af deres annoncer. Disse finder sted på alle hjemmesider der benytter Google Adsense.

Google Doubleclick

test_cookie - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at tjekke om browseren understøtter cookies.

IDE - 2 år

Anvendes til at registrere og rapportere om hjemmesidebrugerens handlinger efter at have set eller klikket på en af annoncørens annoncer. Formålet er at måle effekten af en annonce samt at målrette annoncer til brugeren.

Microsoft Bing

_uetsid, _uetsid_exp, _uetvid, _uetvid_exp - 1 dag / Vedholdende

A Microsoft Bing Universal Event Tracking cookie for recommendation purposes.

Sleeknote

SNC - 2 år

Benyttes til at tracke anonym data til statistik for overordnet brug af Sleeknote samt individuelle events på boksene.

SNS - Slettes når browseren lukkes

Oprettes/opdateres ved hvert besøg. Bruges til at adskille tilmeldte brugere af formular.

_pk_id - 2 år

Oprettes ved hvert besøg. Bruges til at adskille brugere til statistik.

_pk_ses - Slettes når browseren lukkes

Oprettes ved hvert besøg. Benyttes under den enkelte session til at gruppere sidevisninger til statistik for bokse og visninger.

sn_global_countdown_last_reset_timestamp - Vedholdende

Sets a timestamp for when the visitor entered the website. This is used for analytical purposes on the website.

_sn_a, _sn_m, _sn_n - 1 år

(Ingen info)