Africa Tours CSS Sprite
Telefon 8873 4000
Mandag - fredag kl. 10:00 - 14:00

Er det farligt at rejse til Afrika?

 

”Er det farligt eller usikkert at rejse til Afrika” er et spørgsmål, der fra tid til anden går igen i forhold til overvejelserne om at rejse til Afrika.

Gennem vores mangeårige erfaring med salg af rejser til Afrika, samt ikke mindst vores danske rejselederes kontakt med tusinder af gæster på rejserne i det østlige og det sydlige Afrika, har vi fået en lang række klassiske spørgsmål fra vores gæster.

Nogle af spørgsmålene dukker jævnligt op.
Alle har med forskellige aspekter af sikkerhed og komfort at gøre, selvom de ikke alle går på, om det er decideret farligt eller usikkert at rejse til Afrika.

Vi har samlet de hyppigst forespurgte spørgsmål og inkluderet svarene herunder.

Er det sikkert at spise maden?
Er der bad og toilet på værelserne hhv. i teltene?
Må man drikke vandet i hanerne?

Vi bruger kun overnatningssteder – hoteller, lodges og camps – af høj kvalitet, hvor såvel maden er fremragende som hygiejnen i køkkenerne er i top, og hvor der selvfølgelig er bad og toilet på værelserne og i teltene.
I forhold til mange andre destinationer rundt om i verden, inkl. i Europa, så oplever gæsterne meget få maveproblemer, og for langt de fleste gæster, der alligevel får en lille ”tur”, fortæller de, at det er helt normalt for dem, når de er på rejse i udlandet, og det uanset om rejsen går til Malta, eller Mallorca.

Med en bakterieflora, der alle steder på kloden er anderledes end den i Danmark, kan fremmed mad, krydderier, og ikke mindst for lidt at drikke også spille ind på maven. Det gode råd er derfor – også – at huske at drikke godt med væske (gerne vand, men også sukkerholdigt sodavand) samt spise lidt ekstra saltholdigt. Med forhøjede temperaturer, ikke unormalt med 23-27 grader, sveder de fleste lidt mere end hjemme i Danmark. Glemmer man at indtænke dette, forstyrres salt/sukkerbalancen, der også spiller ind på mavens velbefindende. Så husk ”at synde” med lidt chips, og sodavand, da begge dele styrker salt/sukkerbalancen. En banan er ligeledes rigtig god at spise og mindst en om dagen, da bananer også er med til at holde maven i orden.

Kan man drikke vandet i hanerne? Det bør man som udgangspunkt absolut ikke!
Der er meget få lande i verden, hvor vandet i vandhanerne har drikkekvalitet ligesom i Danmark, og med undtagelse af visse områder i Sydafrika, så er der ikke drikkevand i hanerne i Afrika. Til gengæld stiller vores overnatningssteder hver dag en flaske vand til alle på værelset, og i vores biler er der også en flaske drikkevand per person hver dag.

Spørgsmål om Afrikas store klassiske dyr er farlige er også meget hyppige.

Er det ikke farligt at bo i telte/hytter midt på savannen?
Kan dyrene ikke springe ind i bilerne, når vi kører med åbne vinduer og løftet tag – eller i helt åbne biler? Er det tilladt/farligt at stå ud af bilerne inde i nationalparkerne?

Selvom mange af Afrikas dyr potentielt er farlige, og nogle endda særdeles farlige, så hører man stort set aldrig om at det går galt. Hvis man blot medbringer en god portion sund fornuft på rejsen, og især hvis man lytter til de anvisninger, som man får undervejs på indkvarteringsstederne, fra chaufførerne samt fra guider og rejseledere, ja så er det både en tryg og en rigtig god oplevelse at være på safari.

Bor man på lodges og camps, der ikke er indhegnede i forhold til de vilde dyr, så bliver man fulgt frem og tilbage mellem værelset og restauranten efter mørkets frembrud, mens det om dagen er sikkert at gå på egen hånd, hvis man blot har øjnene med sig.

Selvom telte kan forekomme mindre beskyttende i forhold til de store dyr, så opfatter f.eks. løver og elefanter disse som værende præcis ligeså uinteressante og uindtagelige som bygninger af hårdere materialer.

Når der køres på såkaldte game drives (safari) på savannen, foregår det enten i minibusser eller Landcruisere, hvor taget er åbnet helt op og skydevinduerne står åbne, så der er godt udsyn til dyrene og fine muligheder for at tage billeder.
En safari kan også foregå i landcruisere med helt åbne sider.

Begge dele er ganske ufarligt, da dyrene ikke opfatter mennesker i en bil som bytte eller en trussel, og derudover er chaufførerne eksperter i at ”læse” dyrenes humør, så de altid er på vagt og klar til at køre, hvis man føler dyrene kommer for tæt på.
Det er også vigtigt at vide, at opholder man sig som gæst ikke stille i bilen, men derimod sidder og taler, griner eller på anden måde ”larmer” ja, så er der en risiko for, at dyrene bliver forstyrret og stille og roligt forsvinder.

Som hovedregel er det ikke tilladt at stå ud af bilerne inde i nationalparker og reservater, da det såvel kan forstyrre dyrene som potentielt kan være farligt.
Enkelte steder inde i naturområderne er der dog særlige lokaliteter, hvor det er tilladt at stå ud og f.eks. spise de medbragte madpakker eller forrette sin nødtørft, men man skal altid blive tæt ved bilerne og indenfor det anviste område. Er det muligt (og forsvarligt) at gå ud af bilerne, vil turens rejseleder eller chaufføren fortælle mere om dette, hvorfor det altid er ham eller hende, der siger endeligt OK eller ikke til den del.

Om de mindre dyr, som nogle kalder ”kryb”, samt i forbindelse med badeferie ved Det Indiske Ocean hører vi ofte følgende to spørgsmål:

Er der mange farlige slanger, skorpioner og edderkopper i Afrika?
Er det farligt at svømme i havet på grund af hajer?

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der findes mange arter af slanger, skorpioner og edderkopper i Afrika, hvoraf enkelte kan være særdeles giftige.
Den gode historie, for dem der frygter denne form for ”kryb”, er, at man stort set aldrig ser disse dyr.
Det skyldes bl.a., at de er mindst lige så bange for os, som nogle af os er for dem, og med deres skarpe sanser, der f.eks. kan mærke vibrationer i jorden når vi kommer gående, så opdager de os før vi opdager dem, og de forsvinder ud i bushen eller ned i deres skjul.

Erfarne Afrika-rejsende, der har opholdt sig meget længe på kontinentet, har erfaret, at de fleste slanger man ser på vejen, er kørt over, og at hvis man er til at se slanger, så kræver det stor ekspertise og erfaring at finde disse.

Nogle frygter desuden at kaste sig i bølgerne i Det Indiske Ocean, hvor mange afslutter en safari med afslapning og badeferie.
Denne frygt skyldes tilstedeværelsen af hajer, men er helt ubegrundet.

Langt de fleste og mest almindelige hajarter rører ikke mennesker, og er sågar bange for dem.
Med kun omkring 10 fatale hajangreb om året i gennemsnit på verdensplan, så er det helt usandsynligt, at det vil ske, og samtidig findes de enkelte ”problem-arter” IKKE langs de mest populære, tropiske strande i Afrika.

Statistisk set er køreturen til lufthavnen for at tage flyveren mod Afrika langt, langt farligere end en god, lang svømmetur i Det Indiske Oceans varme og klare vand.

En del spørgsmål drejer sig om den personlige sikkerhed ved at rejse i Afrika.

Er det farligt at gå alene rundt i byerne og på strandene?
Er det farligt at færdes i trafikken?
Er der høj risiko for terrorhandlinger i Afrika?

De fleste steder - i såvel byerne som på strandene - er det trygt at færdes i dagtimerne, mens man skal være lidt mere påpasselig efter mørkets frembrud, især hvis man er alene.
Dette er ikke anderledes end på de fleste andre feriedestinationer rundt omkring i verden.

Er man i tvivl, så vil hotellets personale, de lokale guider og den danske rejseleder selvfølgelig give råd og vejledning om hvad man kan og hvad man ikke bør.
Generelt så er afrikanere meget smilende og imødekommende, og kulturforskellen er faktisk ikke så stor som mange tror. De fleste taler glimrende engelsk, er ofte nysgerrige og holder af en god snak, især hvis den foregår med humør og ofte fører til et godt grin.

Vel er trafikken ofte mere kaotisk i Afrika end vi er vant til herhjemme, og vel taler statistikken om flere uheld på vejene, men så er det heller ikke værre.
Alle vores chauffører er meget rutinerede og kender de afrikanske forhold, mens alle vores køretøjer er af nyere dato og har høj standard med meget jævnlige servicetjek, så vores gæster kan roligt bevæge sig ud i trafikken i trygge hænder og biler.

Når det drejer sig om langsom safarikørsel på ofte meget bumlede veje ude i naturen, så ved chaufførerne præcis hvor grænsen er for bilerne, så også her kan man trygt læne sig tilbage og nyde udfordringerne, selvom de ikke er hverdagskost for danskere.

Risikoen for terrorhandlinger er også tilstede i Afrika – desværre, men som billedet af verden ser ud i dag, gælder muligheden for terror overalt på kloden. Tænk bare på julemarkedet i Berlin, koncert i London, havnen ved Marseilles, indkøbscentret i Stockholm osv., osv.

Generelt er sikkerhedsniveauet ret højt i alle afrikanske lande, og man vil opleve mange sikkerhedstjek, specielt i lufthavne og på hoteller i storbyerne, hvilket i høj grad er for at øge sikkerheden og skabe tryghed.

Man kan derfor roligt tage af sted og slappe af på samme niveau som herhjemme.

Vi støder også ofte på spørgsmål om klimaet og tidsforskellen.

Er der ikke meget varmt i Afrika?
Hvor stor er tidsforskellen til Danmark, og hvordan med jetlag?

Generelt set er der selvfølgelig varmere i Afrika end herhjemme, bl.a. fordi kontinentet ligger omkring Ækvator. Til manges store overraskelse er det dog ikke så varmt som forventet, når man er på safari, men tværtimod et meget behageligt klima.

I Østafrika er forklaringen ligetil, idet safarien foregår i højlandet 1.000 – 2.000 meter over havet. I denne højde er luften mere tør, hvilket i sig selv gør varmen mere behagelig, og temperaturen 5-10 grader lavere end ved havets overflade. Man kan altså forvente lune til varme dage med kølige nætter og morgener, lidt ligesom på en god dansk sommerdag.

Ved kysten i Østafrika er det mere klassisk tropeklima med højere temperaturer og luftfugtighed, men her er ”hjælpen” nær, hvis man ikke er vild med det, nemlig en svalende dukkert i Det Indiske Ocean eller i swimmingpoolen samt aircondition på værelserne.

I den sydligste del af Sydafrika omkring Cape Town og Garden Route er klima og årstidsvariation mere sammenligneligt med de centrale og sydlige dele af Europa – man skal blot huske at det er på den sydlige halvkugle, så de har sommer når vi har vinter og omvendt. I resten af det sydlige Afrika er klimaet varmere, men luften er oftest tør og nætterne relativt kølige, så det vil for de fleste være ganske behageligt at rejse i.

Læs mere om temperaturer og klima under vores praktiske tips og råd, der er udarbejdet for alle de lande, vi byder velkommen til. Oversigten for alle vores rejse lande i Afrika, findes her.
Læs også mere om hvornår det statistisk er bedst at besøge de enkelte områder, og seværdigheder i Afrika i vores sæsonoversigt

Tidsforskellen mellem Danmark og de lande vi arrangerer rejser til på Afrikas fastland er maksimalt 2 timer, da vi næsten ligger på nord/syd-gående linje med dem, mens der er 3 timer til Seychellerne.
Jetlag er altså på ingen måde et væsentligt problem.
Eventuel træthed ved ankomst til Afrika eller efter hjemkomst kan for mange ikke helt undgås, men den skyldes snarere den relativt lange flyvetur end tidsforskellen.

Omkring forberedelserne for en tur til Afrika er spørgsmålene ofte

Hvilke vaccinationer bør/skal man have for at rejse til Afrika?
Bør/skal vi tage malariamedicin i forbindelse med rejser i Afrika?
Skal vi have visum for at rejse til XXX-land?

Helt på linje med andre eksotiske destinationer, så er der nogle forberedelser med vaccinationer o.l., som man bør gøre inden rejsen til Afrika. Generelt henviser vi til egen læge, eller endnu bedre en tropemedicinsk klinik, for at få vejledning om dette.

Overordnet set skal I dog regne med, at I bør have Hepatitis B (smitsom leverbetændelse) og DiTe (difteri og stivkrampe) vaccinationer på plads.
Størstedelen af Afrika syd for Sahara er malariaområder, så det vil være en god ide at tage malariamedicin. Undtagelsen for sidstnævnte er den allersydligste del af Namibia og Botswana samt store dele af Sydafrika, hvor der kun er risiko for malaria i den nordøstlige del af landet. Vaccination mod gul feber er kun nødvendig til et par af de lande vi arrangerer rejser til i Afrika, mens andre kun kræver denne vaccination, hvis man kommer fra lande, hvor der er gul feber.

Africa Tours samarbejder blandt andet med Jysk Rejse Vaccination hvor både konsultation, og gode råd omkring vaccinationer og rejsemedicin er gratis, ligesom man opnår 10% rabat på sine vaccinationer ved fremvisning af bestilling af rejse hos Africa Tours.

Helt generelt er det nemt at få visum til de lande vi arrangerer rejser til i Afrika. I de fleste lande foregår det i ankomstlufthavnen, hvor det i nogle er gratis, mens der skal betales for det i andre – i kontanter og typisk omkring 50 USD per person.
I flere østafrikanske lande kan der søges om og betales for E-visum online, så dette er på plads inden ankomsten, men ofte modtages visum umiddelbart lige inden afrejse, hvorfor vi anbefaler at søge visum ved ankomsten til dit rejseland, med mindre andet er anført i dit tilbud og din rejseplan.

Generelt er vores største advarsel mod at rejse til Afrika, at det er stærkt vanedannende

Rigtigt mange tager af sted på safari med kommentaren om, at det er ”once in a lifetime”
Mange ændrer dette udsagn allerede under rejsen til ”det er ikke sidste gang vi har været på safari”. Denne holdningsændring skyldes selvfølgelig den store oplevelse det er, at være på safari i den ualmindeligt smukke natur blandt alle de klassiske afrikanske dyr, men også, at man på vore rejser generelt ikke bruger særligt mange penge undervejs, da langt det meste allerede er inkluderet i prisen.


Er det farligt at rejse til Afrika?

Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbreve.

Footer-formular

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål.
Information
Funktionalitet
Statistik
Marketing

Hvad er cookies?

En cookie er en fil, som browseren lægger på din computer. Den gør det muligt at genkende din computer, og huske valg du tidligere har truffet på hjemmesiden. En cookie kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Cookies sletter sig selv efter et vist antal måneder (kan variere), men de fornyes efter hvert besøg. Cookien kan ikke se, hvem du er, hvad du hedder, hvor du bor eller om computeren bruges af en eller flere personer. Hvis du giver personlige oplysninger til en hjemmeside, så kan en cookie dog anvendes til at huske dig til næste gang du besøger hjemmesiden.

Hjemmeside

ASPSESSIONID# - Slettes når browseren lukkes

Hjemmesiden bruger denne cookie til at identificere den besøgende, på tværs af sider, under besøget.

cookieSafe - 6 måneder

Indeholder en sikker kopi af udvalgte 3. parts cookies, så de ikke går tabt, hvis de bliver fjernet af browseren.

Cookie-indstillinger

cookiebar - 6 måneder

Bruges til at huske de valg der tages under Cookie-indstillinger, samt om betingelser er blevet accepteret.

Zopim Chat

__zlcmid - 1 år

Live chat widget sets the cookies to store the Zopim Live Chat ID used to identify a device across visits.

Google Analytics

_ga - 2 år

Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.

_gid - Slettes når browseren lukkes

Denne cookie bruges til at spore, hvor lang tid den besøgende bruger på hjemmesiden.

_gat - 1 dag

Bruges til at reducere mængden af forespørgsler til Google

collect - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at sende data til Google Analytics om den besøgendes enhed og adværd. Sporer den besøgende på tværs af enheder og marketingskanaler.

Facebook Pixel

_fbp, fr, tr, datr, lu, c_user, fr, xs, p, presence, act, sub, sb - op til 2 år

Facebook-cookies oprettes, når du har været på Facebook og besøger vores hjemmeside. Dette gør det muligt for Facebook at tilpasse mulige annoncer eller indlæg baseret på din browseradfærd. Alle cookies foruden datr (2 år), lu (2 år) udløber efter sessionafslutning. Denne cookie bliver brugt til at målrette annoncer på Facebook.

Google Adwords

ads/ga-audiences - Slettes når browseren lukkes

Anvendes af Google AdWords til at vise annoncer for besøgende, der sandsynligvis vil være interesseret, baseret på den besøgendes onlineadfærd på tværs af hjemmesider.

ads/user-lists/# - Slettes når browseren lukkes

Ukendt.

Google Adsense

_gcl_au - 3 måneder

Benyttes af Google Adsense til at eksperimentere med effektiviteten af deres annoncer. Disse finder sted på alle hjemmesider der benytter Google Adsense.

Google Doubleclick

test_cookie - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at tjekke om browseren understøtter cookies.

IDE - 2 år

Anvendes til at registrere og rapportere om hjemmesidebrugerens handlinger efter at have set eller klikket på en af annoncørens annoncer. Formålet er at måle effekten af en annonce samt at målrette annoncer til brugeren.

Microsoft Bing

_uetsid, _uetsid_exp, _uetvid, _uetvid_exp - 1 dag / Vedholdende

A Microsoft Bing Universal Event Tracking cookie for recommendation purposes.

Sleeknote

SNC - 2 år

Benyttes til at tracke anonym data til statistik for overordnet brug af Sleeknote samt individuelle events på boksene.

SNS - Slettes når browseren lukkes

Oprettes/opdateres ved hvert besøg. Bruges til at adskille tilmeldte brugere af formular.

_pk_id - 2 år

Oprettes ved hvert besøg. Bruges til at adskille brugere til statistik.

_pk_ses - Slettes når browseren lukkes

Oprettes ved hvert besøg. Benyttes under den enkelte session til at gruppere sidevisninger til statistik for bokse og visninger.

sn_global_countdown_last_reset_timestamp - Vedholdende

Sets a timestamp for when the visitor entered the website. This is used for analytical purposes on the website.

_sn_a, _sn_m, _sn_n - 1 år

(Ingen info)