Vi har samlet en række generelle praktiske råd og tips, samt svarene på de hyppigst stillede spørgsmål. Forhåbentlig gør det forberedelsen af din rejse til Afrika lettere for dig. Informationerne ligger alfabetisk under overskrifterne ”Før afrejse”, ”Under rejsen” og ”Efter hjemkomst”.
Mere specifik og vigtig praktisk information ligger under det enkelte land.
Kan du ikke finde svar på det du leder efter?
Du er altid velkommen til at sende en e-mail til info@africatours.dk eller ringe til os på tlf. 88 73 40 00.
Afbestillingsforsikring
Det er altid træls at skulle aflyse en rejse, som du har glædet dig til, grundet sygdom eller skader hos dig eller dine nærmeste.
Africa Tours anbefaler derfor altid, at vores gæster tegner en afbestillingsforsikring. Skulle uheldet være ude og du ikke har mulighed for at rejse, får du dine penge igen.
Africa Tours samarbejder med Gouda Rejseforsikring. Afbestillingsforsikringen koster 6 % af rejsens pris, og skal bestilles samtidig med køb af rejsen.
Du kan købe din afbestillingsforsikring direkte hos Gouda.
Bagage
Vi benytter mange forskellige flyselskaber. Det kan derfor variere, hvor meget du må medbringe i indtjekket bagage samt håndbagage. Se information om dette på din rejseplan/flybillet.
På rejseplanen kan der stå PC eller max. bagage, f.eks. 30K. 30K betyder max. 30 kilo bagage per person. PC betyder styk á 23 kilo. Står der 2 PC, betyder dette, at du må medbringe 2 styk bagage á 23 kilo.
Det er vigtigt altid at se efter det mindste antal kilo, der står anført på rejseplanen, da det er dette, der er gældende for hele rejsen.
Bemærk! Der er strenge regler for, hvad du må medbringe, både i din bagage og i din håndbagage. Disse regler kan også være gældende, hvis du skal på togrejse.
For håndbagage er det f.eks. gældende, at du kun må medbringe væsker i beholdere på maks. 100 ml. Denne beholder skal desuden opbevares i en genlukkelig plastikpose på maks. én liter.
Derudover har alle flyselskaber deres egne regler for, hvad der må medbringes i håndbagage og indtjekket bagage.
Det er dit eget ansvar at holde dig opdateret på fly- eller togselskabets hjemmeside, omkring hvad du må medbringe i din bagage. Det er ligeledes dit ansvar at vide, hvad der er pakket i din bagage.
På selskabernes hjemmeside kan du også læse om, hvilke undtagelser der er, som f.eks. modermælkserstatning og babymad. Derudover skal man være opmærksom på, at mange flyselskaber kræver en række informationer, hvis man medbringer medicinsk udstyr f.eks. CPAP-maskiner m.m.
Små fly! Indgår små fly i din rejseplan fx ud til safari på savannen eller fra savannen videre på badeferie, er der begrænsning af bagage per person og i kilo. Max antal kilo på en sådan flyvning er 15 kilo per person i bløde tasker. Rejser du med mere, kan det ikke garanteres, at det kommer med pga. den mindre lastkapacitet, ligesom du skal forvente, at hårde kufferter bliver afvist. På safari anbefaler vi, at du pakker i bløde tasker fremfor en hård kuffert, da der er begrænset plads i safaribilerne.
Beklædning
Tøjstilen i Afrika er normalt uformel og afslappet. Meget fint tøj er kun nødvendigt på helt særlige lodges og hoteller. For herrer er det normal kutyme, at man til middagen benytter bukser og ikke shorts.
Til safarikørslen anbefales afslappet tøj i naturens egne farver, dvs. sandfarver, brunlige og grønlige nuancer. Ved kysten anbefales lyse farver der ikke “suger” solens varme til sig, som mørkt tøj gør. Tøj af bomuld anbefales, da kunststoffer sjældent er behageligt. Medbring gerne både kortærmede og langærmede trøjer/skjorter samt shorts og bukser.
Medbring en varm trøje og en vindtæt jakke, da morgener kan være kølige i Afrika, nogle gange ned til 5 grader.
Flybilletter
Det er vigtigt, at de navne, der står på din faktura og på flybilletterne, er 100 % identiske, med dem der står i dit pas. Mellemnavne kan udelades. Æ, Ø og Å findes ikke i det engelske alfabet og omskrives således: Æ = ae, Ø = oe og Å = aa. Er der fejl, kan det i værste fald betyde, at du/I afvises i lufthavnen, eller at flybilletterne skal ændres. Dette kan nemt koste flere tusinde kroner pr. billet.
Vi fremsender rejseplanen/flybilletten i en e-mail ca. 14 dage før afrejsen. Det er tiderne på flybilletten, der er gældende. Rejseplanen og tiderne i programmet er kun vejledende. Da ændringer kan forekomme med kort varsel evt. på grund af vejrforhold i Europa, er det en god ide at holde sig opdateret via flyselskabets hjemmeside.
Alle tider på flybilletten er lokale tider. På rejseplanen/itinerary, finder du øverst et reservationsnr. – en sekscifret ”kode” af bogstaver og tal.
På flyselskabets hjemmeside kan denne kode indtastes sammen med dit efternavn. Herefter vil du finde en online oversigt på dine flyvninger og diverse anden information. Samme sted finder du en QR-kode. Hvis du har en smartphone, kan du scanne QR koden, og på den måde får du en kopi af din rejseplan i din telefon.
Mød altid op i lufthavnen i god tid. Check-in tid er det tidspunkt, hvor check-in senest skal være afsluttet. Der kan ofte laves check-in af bagagen for hele rejsen. Det betyder, at du efter check-in i lufthavnen i Danmark først ser din bagage på destinationen. Husk at gemme de bagage-kvitteringer du får i lufthavnen. Det er en god ide at medbringe et ekstra print af dine flybilletter.
Fodtøj
Til safari anbefales lukket fodtøj, som giver plads til fødderne. Lette sko til aftenbrug på lodgen og ved kysten, fx sandaler er godt at medbringe. Badesko eller sandaler kan være nyttige, hvor koraller når ind til kysten, da de kan være skarpe at træde på.
Foto og video
I Afrika er du omgivet af fantastiske motiver. Uanset om du har dyrt eller billigt fotoudstyr med på turen, skal du nok komme hjem med flotte billeder. De fleste mobiltelefoner tager også glimrende billeder.
Husk altid at spørge om lov ved fotografering af personer. Undgå derfor at fotografere forbipasserende ved gennemkørsel af byer.
Sætter du større krav til kvalitet og mulig forstørrelse af dine billeder, skal du måske overveje et kamera med udskifteligt objektiv. For motiver på lang afstand vil en tele eller et zoom objektiv på 300 mm være godt. Til landskaber anbefales en vidvinkel. Medbring rigelig med hukommelse til dit kamera eller videokamera. 64 GB er på ingen måde for meget hukommelse. Fordel gerne hukommelsen over flere kort f.eks. 2 stk. 32 GB kort. Videooptagelser sluger voldsomme mængder af hukommelse, så vil du have megen video med hjem, så er 128 GB nok passende. En blitz til kameraet hjælper til billeder af personer på tæt hold, men er helt ubrugelig til billeder af dyr/fugle.
Der kan oplades nærmest overalt. Bemærk at man i Afrika har ”engelske” stik med tre ben. Det er derfor en god ide at medbringe en adapter (rejsestik). Den kan købes i Danmark, men også lejes eller lånes på mange indkvarteringssteder.
Strømstyrken passer problemfrit med dansk elektronik.
Kikkert
En kikkert er næsten uundværlig på safari. Både i almindelighed og til det fascinerende fugleliv.
Ofte kommer du tæt på dyr og fugle, men kikkerten er din ”ven” i forhold til at spotte dyrene på lang afstand og giver dig mulighed for at se dem i deres naturlige habitat.
Africa Tours har lavet et samarbejde med Outdore Adventure, som med mere end 30 års erfaring i branchen er den rette sparringspartner i forhold til at finde en god kikkert til din safari. Som gæst hos Africa Tours får du 15 % på din næste kikkert.
Se det store udvalg.
Maden i Afrika
Det traditionelle afrikanske køkken er generelt meget smagfuldt. Der er forskellige smagsoplevelser at få, alt efter hvor på kontinentet du opholder dig. Fælles for maden på tværs af landene er, at maden ofte er krydret med søde og lidt stærke krydderier. Der bliver mange steder brugt nødder, frisk frugt og friske krydderurter. Retterne serveres tit sammen med f.eks. linser, couscous eller bønner.
Naturligvis kan udbuddet variere fra sted til sted og afhænge af niveauet af indkvarteringen. Typisk vil man opleve herlige måltider ofte som buffet.
Dårlig mave kan alle få, men det skyldes normalt ikke madens kvalitet, men blot at man får andre bakterier i maven, end man er vant til. Har man tendens til dårlig mave, bør man medbringe medicin mod det. Snak med lægen eller apoteket om dette. Nogle reagerer også på malariamedicin med at få lidt diarré. For at undgå diarré kan det være en god ide ikke at bruge isterninger i drikkevarer, at undgå at spise salater og ikke at drikke vand direkte fra hanen. Madhygiejnen på de hoteller og lodges vi bruger, er altid af høj standard.
Pakning - generelt
Det er en god idé at begrænse sin bagage og huske på, at du kan få vasket undervejs. Det anbefales at du pakker i bløde tasker fremfor en hård kuffert, da der er begrænset plads i safaribilerne.
Du og din eventuelle rejseledsager bør pakke kufferterne, så I begge kan undvære den ene kuffert. I oplever det sikkert ikke, men det kan ske, at en kuffert bliver forsinket under rejsen. Sker det, kan der gå et par dage, før den bliver leveret til det hotel, som I bor på.
Sørg for at have alle vigtige og uundværlige ting i håndbagagen:
Selv med de gode flyselskaber vi benytter, kan det trække koldt fra flyets aircondition, så tag evt. en trøje eller vindjakke med i håndbagagen, selvom der udleveres tæpper i flyet.
Pakning - liste
Du ved selv, hvad du har brug for på en ferie. Listen er derfor ikke udtømmende, men til inspiration i forhold til at rejsen går til Afrika.
Pas
De fleste steder du rejser i Afrika, skal du have et pas, som er gyldigt mindst 6 måneder efter den forventede hjemkomstdato, og du skal have minimum 2 blanke sider i dit pas.
Prisniveau
Prisniveauet varierer selvfølgelig afhængig af land, indkvartering mv.
Eksempel:
Prisniveauet i Kenya er på lodges og hoteller ca. halv pris af danske hotelpriser. En øl koster ca. 22 kroner. En sodavand ca. 10 kroner og kildevand ca. 10-15 kroner. En flaske rød- eller hvidvin koster ca. 150-180 kroner.
Rejseforsikring
Din rejse til Afrika er ikke dækket af den offentlige sygesikring, og det er derfor vigtigt at du inden afrejse har en gyldig rejseforsikring. Som rejsende er du selv ansvarlig for at afholde omkostninger ved sygdom, hospitalsindlæggelse, hjemtransport etc. på din rejse. Tjek om din eksisterende rejseforsikring dækker dig tilstrækkeligt ved uheld.
Hvis uheldet er ude. Bliver du syg eller kommer til skade under din rejse, skal du kontakte din rejseforsikring, som vil kunne hjælpe dig videre.
Rejsetid
Rejsetiden til Afrika varierer, alt efter hvor på kontinentet rejsen går til, og hvor mange mellemlandinger der er. Africa Tours gør vores bedste for at sikre vores gæsters komfort, og rejsen vil derfor være planlagt, så rejsetiden er så kort som mulig og med et flyselskab, som vi står inde for.
Det samme gør sig gældende, når det kommer til transporten til og fra lufthavnen i Afrika.
Husk at du i de danske lufthavne som regel skal være der to timer før flyets afgang.
Vær dog opmærksom på, at du i Københavns lufthavn nogle gange skal være der tre timer før.
Sikkerhed i Afrika
Vi prioriterer din sikkerhed højt og følger altid udenrigsministeriets aktuelle anbefalinger. Skulle der opstå en situation, som resulterer i, at udenrigsministeriet fraråder rejse til din feriedestination, vil du blive tilbudt en anden rejse eller at få pengene retur. Du kan læse mere om udenrigsministeriets rejsevejledninger.
Sikkerhed på safari
At være på safari er en oplevelse for livet, som går i blodet på safarigæsten. Ofte kommer du meget tæt på de vilde dyr, og her er det afgørende, at du følger de råd, som chaufføren eller rejselederen giver.
En sovende løve eller en fredeligt græssende elefant er vilde dyr, og kan lynhurtigt ændre adfærd, hvis de provokeres. Dumdristig og larmende optræden kan i værste fald fremprovokere en farlig situation.
Hvis du vælger ikke at følge de råd og anvisninger, du får fra chauffør/rejseleder, og derved sætter din egen ellers andres sikkerhed i fare, kan det betyde, at du bliver bortvist fra turen uden mulighed for kompensation.
Myg, insekter og diverse kryb er ofte noget, der bekymrer gæster, der skal rejse til Afrika.
Slanger, skorpioner og insekter etc. findes overalt, men ses uhyre sjældent. Til glæde for mange og til ærgrelse for andre. Myggeforekomsten er som regel meget lavere end på en sommerdag i Danmark.
Der er myggenet og/eller myggespray på lodges og hoteller.
Sædereservation på flyet
Hos Africa Tours samarbejder vi med mange forskellige flyselskaber.
Reglerne omkring sædereservation er defineret af det enkelte flyselskab. På de enkelte flyselskabers hjemmesider kan du finde nærmere information om sædereservation og priser. Du logger ind med dit reservationsnummer og efternavn.
Mange foretager i dag online check-in via flyselskabernes hjemmeside. Dette kan gøres 24-30 timer før afgang afhængig af flyselskab. Her er det også muligt at foretage sædevalg, dog vil nogle sædevalg stadig være mod gebyr (f.eks. sæder med ekstra benplads eller ved nødudgange).
Ved check-in i lufthavnen kan du forespørge på en bestemt plads eller placering i flyet. Da mange foretager online check-in, er det dog sjældent, at specielle ønsker kan efterkommes.
Telefoni og internet
Mange steder i Afrika er der et fint dækkende mobilnet. Selv på lodges langt ude på savannen og ved kysten er der normalt fin dækning. Husk det er dyrt, hvis du bruger dit danske telefonnummer. Selv at modtage sms fra Danmark koster meget mere end normalt.
Skulle der opstå et særligt behov kan din rejseleder eller chauffør hjælpe dig med at anskaffe et lokalt sim-kort, det er nemt og specielt mobildata er billigt.
Det er naturligvis ikke god stil at tale i telefon under safarikørslen.
Selvom det er ferietid og man er draget udenlands med sin kuffert for at slappe af, kan alle få brug for at komme på internettet. I nogle områder – f.eks. i lufthavne – er der som regel gratis wifi, men hvad gør man ellers?
Måske er ”Holafly eSIM” løsningen for dig.
1. Tjek om din smartphone er kompatibel med eSIM, hvis ja
2. Køb hjemmefra til det land du skal besøge
3. Køb ubegrænset datamængde til det antal dage, du har brug for
4. Modtag en QR-kode på din e-mail og installér på din telefon
5. Aktiver først når du lander på din destination
Bemærk:
Læs mere og køb hos esim.holafly.
Vaccinationer
Vi anbefaler altid, at du kontakter egen praktiserende læge eller en vaccinationsklinik for at blive vejledt omkring hvilke vaccinationer, der er behov for ved din rejse til Afrika, samt om der er brug for medicin til forebyggelse af malaria. Du kan på danske lægers vaccinations service (www.sikkerrejse.dk) finde det land i Afrika du skal til, og se hvilke vaccinationer de anbefaler. Når du rejser med Africa Tours, får du 10 % rabat på dine vaccinationer hos Danske lægers vaccinations service, hvis du medbringer din ordrebekræftelse fra os. Sygeforsikringen Danmark giver også tilskud til visse vaccinationer.
Husk at rådføre dig og bestille tid til vaccination i god tid inden afrejse.
Valuta
På hjemmesiden www.valutaomregneren.dk finder du de aktuelle kurser for valutaen i det land, du skal rejse til. Valutaen koster dog lidt mere hos vekselbureauerne.
Under hver destination kan du læse mere om den lokale valuta, det sted du skal hen.
Tager du hævekort eller kreditkort med, må du ikke forvente at kunne hæve på indkvarteringsstederne, da mange af stederne ikke opbevarer større kontantbeløb.
Hvis du har en mellemlanding i Europa på vej til og fra Afrika, anbefaler vi at du medbringer lidt Euro.
I lufthavnen kan du veksle medbragte dollars eller hæve lokal valuta i en automat. Vi fraråder på det kraftigste at du veksler ”sort”.
Vi anbefaler at du har lokal valuta til småindkøb under turen og til drikkepenge.
Vejret
Klimaet i Afrika er tropisk omkring ækvator og subtropisk længere mod nord og syd. Derfor er kontinentet behageligt varmt størstedelen af året. Nedbøren og sæsonerne varierer en del alt efter, hvor i Afrika du befinder dig.
Hver sæson har sine egne fordele, og selvom vi måske ikke er så vilde med regnvejr, er det essentielt for vand og føde til de mange dyr.
Afrika er ramt af klimaforandringerne, ligesom vi også er herhjemme. For Afrika, såvel som for Danmark, betyder det, at sæsonerne og vejret fra år til år kan svinge en del, og det er blevet sværere at forudsige end tidligere.
Visum
Visumregler varierer alt efter, hvor din afrikarejse går hen. Læs de praktiske råd under hvert enkelt land. Når du ca. 2 uger før afrejse modtager dine afrejsepapirer, får du samtidig en påmindelse om, hvordan du skal forholde dig til visum, i det land du rejser til, og hvordan du lettest gør det.
Vær særligt opmærksom på, at der kan være specielle regler i forbindelse med visum, hvis du ikke rejser med dansk pas.
Ændringer af tur
Skulle der, mod forventning, opstå noget uforudset, som resulterer i ændringer af din rejse, vil vi hos Africa Tours, gøre hvad vi kan for at sikre, at du alligevel får en fantastisk rejse til Afrika.
Skulle der i timerne inden eller under selve rejsen, ske noget der kræver, at du får fat i os, har vi en døgntelefon, du kan kontakte.
Vi har også vores eget kontor i Nairobi, hvorfra vi kan være behjælpelige.
I nødstilfælde:
Africa Tours kontor i Nairobi: +254 722 526 186 (i Kenya ring 0722 526 186) eller direktør Claus Lund Sørensen i Danmark: +45 26184359
Ørepropper
Indgår der flyvning med mindre fly i din rejseplan, fx fly til savannen eller fly fra savannen til kysten?
Flyvning med de mindre fly "larmer" lidt mere end en tur med rutefly. Det kan derfor være en god ide at medbringe et par ørepropper, høretelefoner til telefonen eller lignende, hvis du skal med sådan et fly. "Støjniveauet" er dog normalt ikke højere, end at man sagtens kan tale sammen undervejs på turen.
Den gode safarirejse
Afrika er på mange måder fascinerende, magisk og anderledes. En magi og minder som er fristende at fastholde efter hjemkomst gennem souvenirs og andet.
Vær opmærksom
Det er ikke tilladt at indføre planter, frø, frugt og andre planteprodukter herunder snitblomster fra rejser i lande uden for EU, uden at disse følges af et officielt plantesundhedscertifikat.
Reglerne gælder for rejsende, som medbringer planter og planteprodukter i bagagen eller som en del af deres personlige bagage.
Undgå sanktioner herunder bøde. Du kan læse mere om reglerne på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.
Desuden skal man som rejsende være opmærksom på CITES.
CITES er en international konvention til kontrol af handlen (over landegrænser) med vilde dyr og planter. Det sker gennem overvågning og regulering af den internationale handel. Målet er kun at tillade en bæredygtig handel, dvs. at man ikke fjerner mere fra bestandene af vilde dyr og planter, end de kan bære.
I praksis betyder det, at det kræver særlige tilladelser eller i visse tilfælde er helt forbudt at handle med visse dyr og planter - levende såvel som døde og produkter fremstillet af deres skind, fjer, tænder, m.m.
CITES-myndighed i Danmark er Miljøstyrelsen for så vidt angår dyr og ikke-levende planter og plantedele og Landbrugsstyrelsen for så vidt angår levende planter og plantedele. Du kan læse mere om CITES.
Gode råd til din safari
Giv både dig selv og dyrene den bedste oplevelse, når du er på safari.
Husk at:
God stil - safariens Emma Gad
Souvenirs
Der er både muligheder for at gøre spændende og flotte indkøb til minde om en fantastisk rejse og for at lave fejlkøb. Enten som direkte ulovlige souvenirs eller ved at købe dårlig kvalitet.
Figurer lavet af forskellige træ- og stenarter, møder du overalt. Kvaliteten svinger meget, og du bør nok vente med dine indkøb, til du har set flere salgssteder, eller har lyttet til råd fra f.eks. turens rejseleder eller chauffør. Kvaliteten af ibenholtstræarbejde kan snyde. Ibenholt træ er meget hårdt og tungt samt meget mørkt - nærmest sort. Det uægte “ibenholt” er almindeligt mørkfarvet træ. Bed sælger om at kradse lidt i bunden for at se, om farven er mere end blot overfladisk.
Der sælges desuden smukke og ofte farverige kurve, perlekæder, perlekranse, skjolde og spyd. Kvaliteten er oftest god, men kvaliteten du finder hos f.eks. lokale stammefolk, kan vise sig at være bedre end hos gadesælgeren.
Priserne svinger meget, og du må gerne teste dine evner som “købmand”. Få om muligt startprisen ned med 40-70 %. Afgør på forhånd hvor meget du er villig til at betale for den pågældende ting. Souvenirs på hoteller, lodges samt i store forretninger i byerne er normalt noget dyrere, og har faste priser.
Ønsker du at købe spyd eller flotte knive, SKAL dette meldes til politiet i den danske lufthavn (rød udgang), eller helst være godkendt inden rejsen til Afrika. Her er det våbenloven der gælder.
Toldfri indkøb
Har du særlige ønsker for dine indkøb, bør de gøres i Europa på vejen til Afrika. Dette gælder også enhver form for vin/spiritus, da indkøb lavet i Afrika eller på flyet fra Afrika vil blive konfiskeret i sikkerhedskontrollen i Europa bl.a. Amsterdam, Paris og London. Også selvom de er i laminerede poser fra forretningen.
Dine køb under rejsen til Afrika pakkes ned i den indtjekkede bagage på hjemrejsen. Ikke i håndbagagen. Bøger, chokolade, træfigurer og tøj etc. kan uden problemer indføres helt til Danmark.
Hjemrejsen
Er der købt store souvenirs med hjem, skal disse checkes ind særskilt, og du skal forvente, at skulle betale dyrt for overvægt. Få evt. den forretning hvor de store ting er købt til at sende dem hjem. Det er ofte billigere og meget nemmere.
Vi glæder os til at høre fra dig
Når du er tilbage fra Afrika, modtager du automatisk en ’velkommen hjem hilsen’ fra os, hvor vi vil bede dig evaluere din rejse. Dine tilbagemeldinger, synspunkter og ideer samt ris og ros om rejsens forløb er vigtige for os i bestræbelserne på at blive endnu bedre. Vi håber at høre fra dig. Har du billeder eller video fra din tur, som du vil dele med os, bliver vi glade for at modtage dem, og evt. benytte dem på vores hjemmeside og på Facebook. Det kræver naturligvis din godkendelse.
Bemærk:
Denne generelle information om rejser til Afrika, suppleres af mere specifik information om det enkelte land. Find dit rejsemål i menuen til højre.
Africa Tours ønsker dig god rejse!