De fleste med interesse for den afrikanske natur og dyrelivet på jordens andenstørste kontinent har stiftet bekendtskab med udtrykket ”Big 5”. Ligeledes har mange mødt det udvidede begreb ”Big 9”, hvor gepard, giraf, flodhest og zebra supplerer løve, leopard, næsehorn, bøffel og elefant. Færre har mødt begrebet ”Little 5”, som oprindelig blev introduceret som et humoristisk modstykke til ”Big 5”. Begrebet har dog efterhånden vundet udbredelse, og er kendetegnet ved at navnene på ”Big 5” indgår i navnene på medlemmerne af ”Little 5”.
Alle tre begreber er nærmere omtalt i en tidligere klumme.
I denne klumme skal vi kigge nærmere på nogle af de øvrige udtryk, som bruges om de dyr, der kan opleves på en safari i Afrika.
Ugly 5
Der skulle være gode chancer for at spotte ”Ugly 5” på en safarirejse. Medlemmerne er:
• Hyæne
• Marabustork
• Grib
• Gnu
• Vortesvin
Hyænen er der mange, der ser skævt til. Dens udseende har nok heller ikke bidraget positivt til folks syn på den. Med sit sænkede hoved og den skrå ryg, ligner den én med kronisk dårlig samvittighed.
Ikke desto mindre er hyænen en utrolig vigtig brik i savannens livscyklus. Hyænen er i stand til at jage selv, men er af de fleste nok kendt som ådselæder. Den har utrolig kraftige kæber og er således i stand til at knuse de knogler, som de øvrige rovdyr efterlader. På den måde bidrager den effektivt, når der skal ”ryddes op” efter døde dyr.
Når man oplever hyænen sammen med sine unger eller i leg, får man et mere nuanceret syn på den. Jeg hepper dog stadig på geparden, når den har nedlagt sit bytte og håber, at den får spist færdig, før hyænen kommer og stjæler byttet.
Marabustorken er ofte med i velkomstkomiteen, når man tager på safari i Kenya. De ses allerede inde i Nairobi, hvor de sidder og hviler sig i de høje træer mellem besøgene på de forskellige lossepladser, eller hvor de nu kan finde føde. Når jeg har set de første marabustorke inde i byen, så begynder safarifeberen at stige og jeg er for alvor klar. Marabustorken ses også ude på savannen ved ådslerne sammen med gribbene.
Gribbe er der flere forskellige af, og nuvel kønne er de måske ikke. De er imidlertid fantastisk værdifulde som ”skraldemænd” på savannen, når der skal ryddes op efter et dødsfald. En fugl man endelig ikke må undervurdere betydningen af.
Det er faktisk værd at give sig tid, hvis man ude på savannen støder på et ådsel med gribbe. Udover at de ofte er i clinch med sjakaler og hyæner om at komme til fadet, er der også indbyrdes en kamp om at få mad.
De forskellige gribbe har forskellige funktioner. Nogle er nøgne på hoved og hals og kan ubesværet stikke hovedet ind i kadaveret, mens andre snarere piller kød af andre steder.
Når man sidder der og kigger, er der hele tiden gang i den. Nogle spiser, nogen jager med de andre og atter andre gribbe pudser fjer eller tørrer fjer ved at sidde med udbredte vinger.
Gnuen er et underligt ”sammensat” dyr med gedens skæg, koens horn og hestens hoved. Mest kendt er den nok fra Migration – den store gnu- og zebravandring – men ikke alle gnuer deltager i denne vandring, så man vil stort set altid møde den, når man er på safari.
Mange smukke morgener på savannen starter med at solen langsomt stiger op og sender sine varmende stråler imod én, mens gnuerne gryntende vandrer forbi i søgen efter frisk græs.
Vortesvinet er heller ikke nogen skønhedsåbenbaring, men utrolig underholdende, når den løber væk fra safaribilen med halen lige lodret i vejret. Selv de små grislinger rejser ”antennen”, når der skal løbes. Jeg har rigtig mange fotos af vortesvin set bagfra, for hver gang bilen standser, så løber de.
Når man ser dem forfra, kan man ikke andet end holde af deres lidt anderledes udseende med de imponerende hjørnetænder og det store knudrede ansigt. Sjovt er det også at se, hvordan de ligger på knæene, når de spiser græs. De kravler bogstaveligt talt fremad på knæene.
Udover ”Ugly 5” kan man på internettet støde på begreber som ”De fjerede 6”, ”Shy 5” og ”Impossible 5”. Nedenfor kan du se hvilke medlemmer, der er i de enkelte grupper.
De fjerede 6
• Koritrappe
• Kampørn
• Øregrib
• Pel’s Fiskeugle
• Saddelnæb
• Hornravn
Koritrappen er verdens tungeste, flyvende fugl og ses ofte spadserende rundt ude på savannen. Kampørnen er Afrikas største ørn og er i stand til at tage fx dik-dik’er.
Øregribben har et rødligt, nøgent hoved med kæmpe næb.
Saddelnæbbet er en stork og kendes let på sit røde næb med sorte tegninger og den gule saddel.
Hornravnen er en glimrende flyver, men jeg har nu kun set den spadsere rundt på savannen i jagt efter føde. Dens røde hals og det røde øjenparti lyser godt op på den ellers sorte fugl.
De fleste medlemmer af ”De fjerede 6” er der ganske gode chancer for at se på en almindelig safarirejse. Jeg har således set dem alle på nær Pel’s Fiskeugle på de fleste af mine safarier.
Det bliver straks sværere, når vi kommer til ”Shy 5” og ”Impossible 5”.
Shy 5
• Surikat
• Jordsvin
• Hulepindsvin
• Jordulv
• Øreræv
De fire sidste i gruppen er alle nataktive dyr.
Impossible 5
• Jordsvin
• Hvid løve
• Cape mountain leopard
• Skældyr (Pangolin)
• Riverine Rabbit
Der er aldrig garanti for at se bestemte dyr på en safari, men uanset er der altid fantastiske oplevelser i vente. Udover sit fantastiske dyre- og fugleliv byder Afrika på de smukkeste, varierede landskaber.
Rigtig god tur.