Africa Tours CSS Sprite

Den knapt så morsomme skraldemand – Hyænen

Lyden der får hårene til at rejse sig og sveden til at løbe koldt ned ad ryggen. Hyænens såkaldte grin er ikke til at spøge med.

Hyænen er et Afrikas mest udbredte rovdyr og lever især på de store græsklædte savanner, hvor de forsøger af opsnuse bl.a. døde dyr. Det karakteristiske grin er nu ikke sådan at spøge med og slet ikke noget at grine ad. Hyænen griner nemlig ikke, men giver derimod udtryk for deres ophidselse i en anspændt situation, såsom når løverne skal frarøves deres bytte eller når en hyæner underkaster sig et andet individ i klanen.

Det er kun den plettede hyæner som ”griner”. De tre andre hyæne arter, den stribede og den brune hyæne, samt den fjernt beslægtede jordulv kommunikerer knapt så højlydt med hinanden.

Den plettede hyæne er den største og formentlig den mest kendte af hyænerne med en kampvægt på op til 85 kg, de mørkebrune pletter og den pukkelryggede facon. Til forskel fra langt de fleste pattedyr er det hunnen som bliver størst og mest aggressiv hos den plettede hyæne.

Hunnerne er de dominerende individer i klanen, hvor den højest placerede han stadig ligger under den lavest placerede hun. Derudover var der i mange år en opfattelse af at hyænen var hermafrodit, da hunnernes kønsorgan ligner hannens næsten til forveksling, men der er altså forskel mellem kønnene. Det er hunnens klitoris, der har vokset sig gigantisk og bliver også kaldt for en pseudopenis, da den kan blive op til 17 cm lang!

En anden meget gængs opfattelse er, at hyænen primært æder ådsler og kadavere, hvilket til dels også er sandt og har givet den kælenavnet som savannens skraldemand.

Både den stribede og brune hyæne æder primært ådsler, men kan også selv nedlægge mindre bytte i form af fugle, slanger, æg, insekter og ræve. Den plettede hyæne æder, ligesom de to andre arter, til dels ådsler og kadavere, men den har også talent for at frarøve andre rovdyr deres hårdt vundne bytte, ja, og så går den på jagt.

50-90% af kosten består af bytte som hyænerne selv nedlægger. Med en tophastighed på op til 60 km/t kan de fange og nedlægge unge gnuer, zebraer og tilmed voksne bøfler. Med et af dyreverdenens kraftigste bid kan den plettede hyæne flække de største af knoglerne og få fat i den eftertragtede og rige marv inde i knoglerne.
Alt bliver ædt, selv knoglerester, klove og hove. Mavesyren er meget stærk og kan til forskel fra mange andre rovdyrs, nedbryde selv de sejeste ben-stumper.

Jordulven adskiller sig væsentligt fra sine slægtninge og er noget ganske særligt, da den næsten udelukkende æder termitter, som den finder i nattens mulm og mørke og slikker i sig med en lang tunge dækket med klæbrigt savl.

Vidste du at, hyæner og løver er dødsfjender og vil dræbe hinandens unger, hvis de får muligheden?


Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbrev.

Footer-formular