Africa Tours CSS Sprite

De grædende havskildpadder

Det kan forekomme umådeligt sørgeligt at efterlade sine 50-350 nylagte æg og aldrig se sine unger klække og vokse op til store flotte havskildpadder. Man kan i hvert fald hurtigt blive fristet til at tro, at dette er grunden til at tårerne triller ned ad kinderne på de havskildpadder der trækker sig op på land for at lægge deres æg i huller i sandet.

Det er naturligvis ikke sådan det forholder sig. Havskildpadder græder faktisk konstant, men ikke fordi de er kede af det. Tårerne er ikke forbundet med en følelse, men med skildpaddernes saltbalance.

Havskildpadder lever stort set hele deres liv i havet og indtager derfor store mængder salt, både når de slukker tørsten ved at drikke havvand, men også når de stiller sulten. De har været nødt til at udvikle saltkirtler i øjenhulen, som konstant sørger for at udskille den overskydende salt, som de indtager.

De fleste havskildpadder spiser varieret og får både kværnet søgræs, søsvampe, muslinger, krabber, tang, vandmænd, søstjerner, orme og fisk, men enkelte arter er mere specialiseret og spiser kun søgræs eller kun vandmænd. Det gælder bl.a. den største af dem alle, læderskildpadden, som kan veje op til 700 kg og blive 3 meter lang! De spiser stort set kun vandmænd og har derfor dobbelt så store saltkirtler i forhold til de andre seks arter af havskildpadder. Vandmænd består jo ikke af meget andet end saltvand og er derfor meget mere saltholdige end de andre emner på menukortet.

Vidste du, at man så sent som i 2015 opdagede selvlysende havskildpadder? Både den ægte (Hawksbill sea turtle) og den uægte karetteskildpadde (loggerhead turtle) lyser op under blåt LED lys, når de bliver filmet i mørke med et særligt orange filter. Det er de første krybdyr man har observeret, som er selvlysende.


Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbrev.

Footer-formular