Africa Tours CSS Sprite

Trip Trap Træskonæb

Fuglen der kan få selv de mest garvede ornitologer til at danse en lille sejrsdans, når den endelig kan krydses af på fuglelisten.

Det er også særdeles svært at opleve denne stillestående fugl i levende live, da den kun lever i sumpområder i det østlige Centralafrika, hvor det kan være vanskeligt at komme frem. Man kan være heldig at opleve den i Uganda.

Træskonæbbet er en særdeles anderledes fugl, som de fleste nok ikke vil give nogen præmie i en skønhedskonkurrence. Den 1,5 meter høje fugl med et vingefang på godt 2,5 meter minder lidt om en stork med sine lange tynde ben og langsomme flyve stil og har også været grupperet sammen med disse indtil for nyligt.
De kæmpestore fødder, den tykke hals og ikke mindst det kæmpestore næb tyder på andre aner. I dag grupperes træskonæbbet i stedet sammen med det finurlige hammerhoved, som også har en anderledes facon og med pelikanen med en anden form for spøjst næb. Næbbet har, uden synderlig overraskelse, givet træskonæbbet sit ucharmerende navn, men det er formentlig det stirrende dødsblik, et blik som vil kunne give én mareridt i dagevis, der har gjort træskonæbbet mere kendt i verden.

Den jager ved at stå meget stille og stirre ned i vandet og vente på at byttet kommer til overfladen. Når byttet viser sig hugger træskonæbbet med hele kroppens vægt og bruger gerne næbbets spidse tap til at spidde fisken på, så den ikke slipper fri. Med næbbets skarpe kanter, halshugges byttet inden det sluges i én stor mundfuld. Ikke kun står træskonæbbet meget stille det meste af dagen, men den er også meget stille. Det er næsten kun i parringssæsonen at man hører dem give et pip fra sig. Et pip er nok ikke et særligt repræsentativt ord at bruge netop for træskonæbbets kald, da dens klaprende næb minder mere om lyden fra et maskingevær. Ikke desto mindre er det sød musik for et træskonæb og lyden af kærlighed.

Vidste du, at selv i fangenskab kan det svært at opleve et træskonæb da den kun findes i 10 forskellige zoos på verdensplan! Den nærmeste lever i Weltvogelpark Walsrode i Nordtyskland.


Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbrev.

Footer-formular