Africa Tours CSS Sprite

Øjne på størrelse med golfbolde! - Strudsen

Dog ikke på størrelse med tekopper, møllehjul eller rundetårne, men strudsens øjne er alligevel de største øjne, man kan finde på et landlevende dyr, og det er da alligevel noget! Faktisk er strudsens øjne så store, at de er større end dens hjerne, som kun er på størrelse med en valnød, hvilket jo godt kan få en til at tvivle på dens intelligens. Med øjne på størrelse med golfbolde, kombineret med en højde på op til 2,8 m, er strudsen verdens største nulevende fugl og endnu et af Afrikas ikoniske dyr.

Det lille hoved med de store øjne, placeret på en lang tynd hals giver strudsen en nærmest ubåds-agtig fordel, da den kan skjule sin forholdsvis store krop i buskadset, mens den kan skue ud over savannen efter sultne rovdyr. Hvis rovdyrene gør sig tilnærmelser, så går det stærkt! De tager de lange, muskuløse ben på nakken og kan ramme en tophastighed på 70 km/t og tage 5 m lange skridt. Derfor er det primært geparden, som har succes, hvis først der kommer fart på, da geparden jo lige er en tand hurtigere med dens 110 km/t. Dermed ikke sagt, at geparden har det nemt. De lange hurtige ben på strudsen ender i to tæer og én lang klo og dén er dødelig. Med et kraftigt spark fremad, kan strudsen slå så hårdt fra sig, at selv de store løver ikke kan slippe med livet i behold.

Det er ikke kun rovdyrene, som strudsen har gode odds imod. Deres lidt ukendte kælenavn – kamelfuglen- gør sig fortjent, da de er i stand til at leve i meget varme og tørre omgivelser med op til 56°C varme uden at virke synderligt påvirkede. De kan gå i flere dage uden vand, da de udnytter fugten og vandet i de planter og insekter, som de spiser. Det hele taget i betragtning - er det ikke så besynderligt, at de har en levealder på 40-45 år og dermed en af de ældre beboere på savannen.

Som en pudsig detalje lægger strudsen verdens største æg, men sammenlignet med strudsens størrelse er de relativt små. Ikke ligefrem intuitivt, når ét enkelt strudseæg svarer til 20-24 almindelige hønseæg og vejer ca. 1½ kg.

Vidste du at, når strudsen spiser, danner de en kugle af mad, som de synker på én gang. Denne kan man se med det blotte øje, når den ryger ned igennem halsen og ned til maven.


Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbrev.

Footer-formular