Africa Tours CSS Sprite

Afrikas største gab – Flodhesten

Flodheste er på trods af deres navn slet ikke i familie med heste, derimod er de nært beslægtede med grise og hvaler og burde måske have heddet flodgrise.

Tilfældes med grisene har de den næsten hårløse krop, som er helt ekstraordinær sart overfor udtørring - kropsvæsken fordampes 4-5 gange hurtigere end hos os mennesker. For at undgå dette bruger flodheste hele dagen på at ligge som store tunge badedyr i de afrikanske floder, søer og mudderhuller. Samtidig har flodhesten ingen svedkirtler, men derimod kirtler der udskiller en helt særlig salve, som fungerer både som solcreme, men som formentlig også har egenskaber over i det antiseptiske og sørger for at hele flodhestenes sår relativt hurtigt på trods af det ofte meget beskidte og mudrede vand de ligger i. Denne salve bliver lyserød eller rød, når den kommer i kontakt med luften og blev i gamle dage opfattet som decideret blod, som blev svedt ud.

Først når det bliver mørkt begynder flodhesten at færdes på landjorden, hvor de skal ud og finde deres foretrukne mad– græs. I nattens mulm og mørke bevæger de sig rundt helt alene, da de i bund grund ikke er socialt anlagt, hvilket virker temmelig underligt, når de bruger så mange timer om dagen samlet sammen i en stor dynge nede i vandhullet. Ikke desto mindre er de anset for at være asociale dyr, der kun er samlet pga. nødvendighed.

Grupperne består primært af hunner og deres kalve, samt enkelte unge eller mindre hanner, som har underkastet sig den territoriale han for området. Hvis de unge hanner begynder at vise for meget interesse for hunnerne udbryder der kamp. Under disse kampe bliver et af verdens største gab vist frem. 150 grader åbent, sammenlignet med menneskets knap 45 grader og de lange syleskarpe hjørnetænder på godt en halv meter i længden kommer til skue.

Ofte glemt er den noget mindre, skovlevende dværgflodhest, som lever i store lavlandsregnskove i det vestlige Afrika. De ses sjældent, da de ligesom de store, savannelevende flodheste kun kommer op af vandet i nattens mulm og mørke, men ikke kun for at æde græs. Dværgflodhesten spiser også frugter, vandplanter, urter og blade. Den blev først opdaget i det forrige århundrede og først troede man, at den var en unge af den store savanne flodhest. Senere fandt man ud af at den var en selvstændig art.


Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbrev.

Footer-formular