Africa Tours CSS Sprite

Busksavannens stampende slangedræber – Sekretærfuglen

Der er formentlig mange, som aldrig har hørt om eller set en sekretærfugl og det er virkelig en skam.

Sekretærfuglen er nemlig en af ikke kun Afrikas, men verdens mest finurlige rovfugle og netop det, at den er en rovfugl, kan komme bag på mange, som har set den spankulere rundt på de græsbeklædte savanner.

Der er ved første øjekast ikke ret meget rovfugl over den. Sekretærfuglen ligner nærmere en korthalset trane eller stork med dens enormt lange ben, som hæver den godt op over græsset i dens søgen efter føde. Den er én af kun to rovfugle-arter som jager på jorden (den anden er den sydamerikanske Caracara).

Med de længste ben på en rovfugl, spankulerer den rundt på åbne græsbeklædte strækninger og kigger efter firben, skorpioner, gnavere, græshoppere og ikke mindst slanger - også den giftige slags.

Når sekretærfuglen opdager en slange udfolder der sig en hel perlerække af spøjse handlinger. Først løber sekretærfuglen hen imod slangen, baskende med vingerne og dens lange, sorte hovedfjer rejst. I det tilfælde at slangen er giftig og hugger, vil det ofte være de hule vingefjer, som kommer baskende imod den, som slangen får ramt og giften gør derfor ingen skade på sekretærfuglen. Sekretærfuglen forsøger herefter at trampe slangen ihjel og med de lange skælbeklædte ben og store klør er det ofte en ret så dødelig affære. Hvis det alligevel ikke skulle være nok, bliver slangen samlet op med næbbet og fløjet langt op over jorden, hvor den så tabes. Dette er dødsstødet og slangen bliver herefter samlet op på ny og manøvret ind i munden for at blive slugt hel.

Men hvorfor hedder den overhovedet sekretærfugl? Er den måske særlig god til papirarbejde? Spøj til side.Navnet i sig selv har faktisk en ret munter og underholdende oprindelse.

I det 19. århundrede så man ofte mandlige sekretærer gå i grålige herrekjoler, frakker som er afkortede til hoften foran og lange bagtil, og mørke, knælange bukser. Sekretærfuglen har på sin vis farvetegninger der langt hen ad vejen matcher denne beskrivelse, den grå overkrop med de sorte lår.

Men det er faktisk ikke dragten der er hovedårsagen til navnet, men derimod sekretærfuglens markante hovedfjer. Sekretærfuglens fine lange sorte fjer bag hovedet, som rejses bl.a. under jagt, så de nærmest danner en krone, ligner til umiskendelighed, de til tider mange fjerpenne det 19. århundredes sekretærer kunne få placeret bag øret! Fuglen kunne jo ikke hedde andet end sekretærfuglen! Dog bliver en lidt mere kedelig forklaring på navnet diskuteret for tiden; at en fransk udgave af det arabiske ord saqr-et-tair, som betyder jæger-fugl, skulle være den egentlige oprindelse. Måske det kunne være en kombination.

Vidste du, at…
Sekretærfuglen er blevet brugt på sydafrikanske farme som skadedyrsbekæmper.


Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbrev.

Footer-formular