Africa Tours CSS Sprite

Den flyvende knogleknuser - Lammegribben

Det lyder frygtindgydende – den flyvende knogleknuser – ikke desto mindre er det præcis hvad de kilehalede lammegribbe er.

Med et vingefang på knap 3 m, en kampvægt på op til 7 kg og en højde på 1,2 m er lammegribben en af de største rovfugle i verden og kan flyve med adskillige kilo i kløerne i de bjergrige egne af det østlige-, centrale og sydlige Afrika.

De er knogleknusere, da de har en præference for knogler - gerne gamle, tørre knogler, som flækker når de bliver smidt fra højt oppe. Hermed kan lammegribben overleve i områder med meget få ådsler. De har en helt særlig teknik, når det gælder de store knogler, som er for store til at sluge i et stykke. Disse knogler får sig en ganske kort flyvetur. For at få dem delt i mindre stykker, flyver lammegribben knoglerne op over nogle store bare klippeflader for så at tabe dem direkte herpå. De splintrede knogler, blotlægger ikke kun den næringsrige marv, men de splintrede knoglestumper er også blevet lettere at sluge for lammegribben. Op til 90% af kosten består af knogler, resten er uheldige hare, skildpadder og klippegrævlinger, som ikke når at rende i sikkerhed, når den mørke skygge kommer svævende.

En anelse nervøs bliver man nok også, hvis man er heldig eller uheldig nok til at se lammegribben helt tæt på. Med et hvidt til helt rustrødt hoved og bryst, blodrøde ringe rundt om øjnene og sorte striber som løber fra øjnene og ned til næbbet som til sidst slutter i et meget karakteristik sort skæg er krigsmalingen på plads. Den lidt blodige rustrøde farve, som de har på hals og bryst er helt bogstaveligt lammegribbens krigsmaling. Den bruger nemlig en slags ”make-up”. Med støv fra de jern-rige og røde sten gnider lammegribben sine fjer ind i den rødlige farve. Jo længere tid de har råd til at bruge på farveladen, jo rødere bliver fjerdragten, som dermed også viser dens hierarkiske status blandt sine slægtninge.

Med andre ord – de rødeste lammegribbe er også de højest placerede individer i det lokale hierarki. Oftest deler flere par en egnet bar klippeflade, hvor de kan knuse knogler på og på disse steder spiller det lokale hierarki en rolle. 


Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbrev.

Footer-formular