Africa Tours CSS Sprite

Den opportunistiske jæger - Leoparden

Lydløs, plettet og dødelig sniger naturens mesterjæger sig ind på sit udvalgte bytte – måske en antilope eller en af træernes mange aber.

Leoparden er opportunist og bestemt ikke kræsen!

Dens plettede pels, de korte, muskuløse ben og dens formidable evne til at være helt lydløs har gjort leoparden til verdens mest udbredte store kat og den findes i dag over det meste af Afrika, i Mellemøsten og dele af Asien og fordelt på ni forskellige underarter.

De er exceptionelle til at tilpasse sig deres omgivelser og de påvirkninger der måtte komme udefra og dermed overleve og føre nyt afkom ind i verden.

På den afrikanske savanne er det ikke nemt at få øje på en af nattens jægere. De hviler ofte oppe i træerne med nattens nedlagte bytte og kan slappe af idet den ved at ikke mange af savannens andre rovdyr er i stand til at komme på besøg i trækornerne.

Leopardens kompakte bygning og mange muskler sørger for at den har mulighed for at slæbe meget tunge byttedyr med i træerne – man har observeret en leopard slæbe en 125 kg tung giraf med op i et træ – over dobbelt så meget som leoparden selv vejede!
Hvis ressourcerne er få vil leoparden ændre kost og kan finde på at tage dyr så små som en skarnbasse bille, men den vil til enhver tid foretrække dyr på størrelse med en antilope på trods af at den kan tage meget større dyr.

Leopardens største trussel er faktisk mennesket, da vi ikke kan stå for deres enormt flotte pels og ønsker selv at eje den er der desværre stadig ulovlig handel med leopard skin, men pga. leopardens sky natur og fantastiske tilpasningsevne er leoparden ikke truet – endnu.

Pletterne er nok det man tænker først på når man nævner leoparden og det skaber hos nogen grund til forvirring, for der er jo et par stykker af de dersens plettede kattedyr, men her er forskellen:

De tre arter som oftest bliver forvekslet er leoparden, geparden og jaguaren.

Jaguaren lever i Sydamerika, hvor der ikke findes hverken geparder eller leoparder, men den har en pels der særligt minder om leopardens. Den har de karakteristiske rosetter som vi også ser hos leoparden, men jaguarens er ofte noget større og så vil der være prikker indeni rostterne.

Leopardens rosetter er tomme.

Geparden har kun prikker og ingen rosetter og den er desuden meget mere spinkel, langbenet og bygget til at kunne løbe stærkt, hvilket nok egentlig er en af de største forskelle på de to.

Hvis man nu alligevel skulle være i tvivl når man sidder der i safaribilen og kigger i kikkerten, så er det altid en hjælp at kigge efter gepardens fine tårestriber. Dem er der ingen af de to andre der har og så kan du med sikkerhed og klarhed i stemmen deklarere at du kan se en ..pard!


Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbrev.

Footer-formular