Africa Tours CSS Sprite

Dyrenes Konge - Løven

Majestætisk må man sige han er, den store hanløve med den mægtige og storslående manke.

Det er ikke tilfældigt at løven siden de første hule- og klippemalerier blev malet, er blevet afbilledet som en del af den verden vi befandt os i. Løven er brugt som symbol på flere guder, konger og adelige gennem historien og vi bliver til stadighed imponeret over og måske endda lidt ærbødige når vi er heldige at se dem på safarituren i Afrika.

For det er så absolut i naturen løven skal nydes. Her er der ingen tvivl om dens status i toppen af fødekæden, når man ser verdens anden største kat ligge søvnigt i middagsheden og slå mave oven på den tidlige morgens successfulde jagt – de kan nemt sove helt op til 20 timer i døgnet og æde 30 kg på én gang!

Man er heller ikke i tvivl om hvem der bestemmer når der skal tages først af retterne. Med en imponerende 190 kg er hanløven den største og stærkeste i flokken af hunner som han råder over. Hunnernes omkring 120 kg kan ikke hamle op med hanløvens styrke, men tilgengæld er de både mere smidige og noget hurtigere end ham, hvilket også betyder at hunnerne er jægerne i flokken.

Som det eneste medlem af kattefamilien lever løven i flokke med op til 30 individer, hvis der ellers er mad nok.

Flokken består primært af meget nærtbeslægtede hunner og deres unger som bliver beskyttet og vogtet af en eller helt op til tre hanløver – som ofte vil være brødre.

Løven er også det eneste kattedyr, hvor man kan se tydeligt forskel på hanner og hunner, med hannernes imponerende manke og der er heller ikke andre katte som har en haledusk som løven. Denne dusk kan i nogle tilfælde faktisk gemme på en ½cm lang spore/pig, som man egentlig ikke ved hvad bliver brugt til.

Desuden har de det højeste brøl blandt de store katte som kan høres på 8 kms afstand. Ofte vil det være om aftenen og natten at man hører løvebrølet runge ud over savannen som en hilsen til alle som skulle være i tvivl om hvem der hersker i dette rige.

Når hunnerne er i brunst og parringstiden dermed går i gang, får hanløven travlt. Han parrer hunløven op til 40 gange dagligt i en periode der kan vare flere dage. I disse perioder har de ikke tid til at få noget at spise, da der skal hviles mellem hver omgang.

Hunløven føder op til fire unger omkring 3½ måned senere og vil søge væk fra flokken for at få sine unger i et krat, buskads eller en forladt hule som kan gemme dem når hun er ude på jagt.

Løveunger er særligt udsatte i det første to år af deres levetid, da både andre rovdyr – hyæner, leopard og andre fremmede løver, samt bøfler vil slå løveunger ihjel, hvis de finder dem væk fra flokkens beskyttelse. Men mest faretruende for en ung løve er hvis flokken overtages af en eller flere nye hanløver.

En ny hanløve vil som noget af det første slå alle løveungerne i flokken ihjel. Dette vil få mødrene til hurtigere at komme i brunst og den nye hanløve kan få sine egne gener ført videre. Med alle disse fjender er det kun omkring 20% af alle løveunger som overlever de første to år af deres liv.

I dag er den afrikanske løvebestand desværre under pres og den har i flere årtier blevet mindre og mindre. Man ved ikke præcist hvad det skyldes, men konflikter med mennesket og habitat-tab er formentlig en stor del af grunden.

Fun fact: der er dokumenteret homoseksualitet hos både hanløver og hunløver.


Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbrev.

Footer-formular