Africa Tours CSS Sprite

Silverbackens harem - Gorillaen

Verdens største primat- gorillaen har tit og ofte været udstillet som en skrigende kriger med store skarpe hjørnetænder, der buldrende banker hænderne mod brystet. Dog har kæmpen ikke ofte grund til at gøre alvor af sine formidable trusler, da de lever ganske fredsommeligt med hinanden.

Gorillaer lever i grupper med 5 eller helt op mod godt 30 individer og en gruppe er på mange måder opbygget som et typisk harem.

En stor 200 kg tung hangorilla på toppen, en gruppe beundrende hungorillaer og et par håndlangere til at hjælpe til, når der er fare på færde.

Hangorillaer er ca. dobbelt så store som hungorillaer og får i en alder af 15-20 år den meget karakteristiske sølvfarvede ryg, som dermed har givet dem kælenavnet, silverback. Hannerne bliver kønsmodne i en alder af 10-12 år, men får ofte ikke mulighed for at parre sig før de har fået den sølvfarvede ryg og de svulmende muskler, som skal bruges, når hunnerne skal imponeres. Mængden af muskler spiller en stor rolle når gruppen skal beskyttes mod andre insisterende silverbacks og leoparder og derfor også et vigtigt element når unge hunner skal vælge deres gruppe.

Hunnerne bliver allerede kønsmodne i en alder af 6-8 år, men bliver ikke mødre før de er 10 år gamle. De forlader som regel deres egen gruppe for at finde en ny de kan etableres i. Hendes valg af gruppe er næsten udelukkende baseret på tiltrækningen til silverbacken, da det er ham der skal sørge for at beskytte hende og hendes afkom fra fare. Gruppens andre medlemmer spiller ikke den store rolle i og med at hungorillaerne til forskel fra mange andre sociale dyregrupper ikke ret tætte. Man ser dem sjældent sidde tæt sammen eller yde hinanden pelspleje. Deres opmærksomhed er mere rettet mod den store silverback som vogter over dem.

Desværre kan gruppens vogter ikke beskytte dem mod alt. Gorillaen er desværre en af de arter som er meget truet.

Bjergorillaen, som man finder i det østlige central Afrika i de frodige bjergområder i Rwanda og Uganda, rummer en bestand på kun 880 individer på verdensplan. Det er især ødelæggelsen af deres levesteder der truer, samt krybskytteri fra lokale der er skyld i artens svære situation. Heldigvis går det den rette vej takket være en kæmpe indsats fra forskellige fonde har bjerggorillaen vendt kurven og er i tilvækst, dog er der betydeligt langt endnu for at sikre at vi stadig vil have gorillaer i fremtiden.

Vidste du, at…
Ordet gorilla stammer fra det oldgræske ord gorillai og betyder ”stamme af behårede kvinder”
Gorillaer bygger en rede af grene, blade og kviste til når de skal sove om natten
Unge hangorillaer kan udvise homoseksuelle tendenser, når de efter at have forladt deres egen gruppe samles i små grupper kun bestående af hanner.


Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbrev.

Footer-formular