Africa Tours CSS Sprite

Vores 98% genetiske ens slægtning – Chimpansen

Det er måske de færreste der vil mene at vi mennesker har meget tilfældes med vores nærmeste slægtninge – de behårede og til tider skrigende chimpanser fra Afrikas regnskove. Men hvis man stopper op og kigger nærmere efter vil man måske blive overrasket over hvor mange ligheder der rent faktisk er at finde.

Der er selvfølgelig alle de fysiske ligheder: Begge parter har to hænder og fødder, ti fingre og tæer (heriblandt de meget brugbare tommelfingre), øjne, ører, næse og mund. Hunnerne, ligesom de fleste unge piger, bliver kønsmodne omkring de 13 år, er gravide i ca. 8½ måned, kun en anelse kortere end for mennesker, og føder som regel kun en enkelt unge.
Men vi ligner faktisk også hinanden, når det kommer til levevis, adfærd og kost.

Begge parter er, som nok de fleste er klar over, sociale væsner, men chimpanser lever rent faktisk ikke blot i små dagligdags flokke, men i større eller mindre samfund – lidt ligesom os.

Et chimpanse samfund kan bestå af helt op til 150 medlemmer, hvor alle kender hinanden, men som fra dag til dag lever i mindre grupper på 5-6 individer. Disse mindre grupper spiser, sover og rejser sammen og mødes kun engang imellem med andre i samfundet og kun sjældent er større dele af samfundet samlet på én gang.

Disse samfund er ofte kulturelt forskellige fra andre samfund i deres kommunikation, diæt, adfærd og brug af værktøj og forskellen bliver større jo mere afstand der er imellem samfundene. Igen sammenligneligt med mennesker, hvor den kulturelle forskel ofte er større jo længere væk man kommer fra hinanden. Danskere og nordmænd har mere tilfældes end danskere og japanere som eksempel.

Desuden er ethvert af disse samfund ledet af en stor stærk han, men som det også ofte er tilfældet hos mennesket, skal han have opbakning fra især hunnerne, hvis det skal lykkes ham at holde sin plads på toppen.

Endnu et eksempel på hvor meget vi mennesker har tilfældes med chimpansen kan findes i kosten. Mange har måske den opfattelse af chimpanser er vegetarer og kun spiser frugt, nødder og engang imellem lidt friske blade, men det er de ikke. Chimpansen er også kødæder og er ligesom mennesket betegnet som omnivorer – altædende.

Faktisk har man set chimpanser lave og bruge primitive spyd og i koordineret jagt nedlægge mindre pattedyr – heriblandt mindre abearter. Der er også bevis for at aber supplere deres kost med særlige medicinske planter for at mildne en dårlig mave eller for at skille sig af med tarm parasitter.

Så hvis du skulle være så heldig at få lov til at opleve en chimpanse i deres rette element i Afrikas jungle, så skal du ikke blive forbavset, hvis du føler at chimpansen ser på dig med forstående øjne for de er om vi vil være ved det eller ej, vores nærmeste slægtninge.


Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbrev.

Footer-formular