Africa Tours CSS Sprite

Om safariudtryk - hvad betyder det?

 ”Tidligt om morgenen kører I ud på gamedrive fra jeres tented lodge i store åbne 4x4 biler for at spotte The Big Five.”

Når man læser om safari i Afrika i brochurer og kataloger, eller går på nettet for at søge informationer, støder man på en masse ”fagudtryk”. Det vil jeg prøve at kaste lidt lys over med denne klumme.

Safari

De fleste forbinder ordet safari med en rejse, hvor man tager ud og ser på vilde dyr på den afrikanske savanne.
I sin grundform betyder ordet safari, der kommer fra swahili, blot ”rejse”.
Nogle gange er man lidt mere specifik og taler f.eks. om hvalsafari, som kan opleves flere steder på kloden, men blandt andet også et par timers kørsel fra Cape Town i Sydafrika.

Indkvartering

I en safari kan der indgå forskellige former for indkvartering.

Hotel
Som vi kender det fra Danmark. Bruges typisk om indkvartering i byerne og ved kystophold, hvor man dog også kan støde på udtrykket resort.
Trætophotel, fx The Ark i Kenya
Et hotel flyttet ud i naturen, hvor du bor i niveau med trætoppene (som navnet siger). Som regel placeret nær ved et vandhul, hvor dyrene kommer til for at drikke. Dyrene kan så betragtes fra forskellige niveauer.
Lodge, fx Mara Serena Lodge i Kenya
Et safarihotel der er placeret ude i naturen tæt på de vilde dyr. En lodge har faste vægge og en dør til værelset, der kan låses. Kan både være bygget af træ og af træ og sten i kombination.
Tented lodge, fx Karen Blixen Camp
Teltene er lavet af kraftig kanvas og ofte opstillet på en træplatform. Teltene er udstyret med rigtige senge og eget bad og toilet. Til forskel for et værelse med faste vægge kommer man meget tættere på naturens lyde, men bevarer en sublim komfort.
Camping
Mindre telte lavet af kanvas, ofte med plads til to personer. Bruges typisk på rundrejser, hvor teltene jævnligt flyttes til nye steder. Kan sammenlignes med campingferie. Begrænset komfort, men ofte slås teltene op på campingpladser med adgang til bad og toilet. Bruges blandt andet på rundrejserne i det sydlige Afrika, fx Botswana Adventure.

Transportmidler

Afhængig af geografisk område og type af rejse, anvendes der forskellige former for transportmidler på en safari i Afrika.
Minibus
Bruges ofte i Kenya. Der er plads til 6 personer i bilen (alle har vinduesplads) og taget kan løftes, når man kører safarikørsel for at se de vilde dyr. Bilerne er ombygget og forstærket, så de kan klare forbløffende meget.
Firhjulstrækker eller 4x4
Bruges i alle safarilande. Anvendes når terrænet er uvejsomt, fx når man kører udenfor vejene - off-road -, hvilket er tilladt i visse private områder, hvis det har regnet meget, eller terrænet er meget kuperet.
Nogle områder tillader kun adgang i firhjulstrækker, fx Ngorongoro-krateret i Tanzania.
Firhjulstrækkere findes i flere varianter. Der er de lukkede, hvor taget kan løftes som i minibussen, og der er de åbne, hvor der ikke er sider i bilen. Her har man virkelig oplevelsen af at være tæt på de vilde dyr.
Overlandtruck
Bruges typisk på rundrejser i det sydlige Afrika. Der er plads til 16 i bilen, og alle har vinduesplads.
Fly
Flere steder er det muligt at flyve til og fra savannen. Det foregår i mindre maskiner med plads til 10- 15 personer. Der startes og landes på såkaldte airstrips, d.v.s. et stykke plant jord med græs. Nu og da kan start og landing forsinkes af græssende zebraer og antiloper.

Gamedrive

Når man kører rundt på udkig efter de vilde dyr – safarikørsel – bruger man betegnelsen gamedrive.
Et gamedrive kan variere i længde. Som oftest kører man ud om morgenen og 2- 3 timer frem samt om eftermiddagen og frem til solnedgang. Andre gange kører man safarikørsel (gamedrive) hele dagen. I visse private områder kan man også køre på gamedrive om natten.

Walking safari m.fl.

Hvis man forlader bilen og bevæger sig rundt i naturen til fods, taler man om walking safari. Det kaldes også for nature-walk og afhængig af formålet, taler man om bird walk, bush walk etc. På ture til fods er man typisk ledsaget af en guide/naturvejleder, der kan fortælle om dyrene og naturen undervejs samt af en bevæbnet ranger, så man kan klare uforudsete situationer.

Safariområder

De færrest safariområder er indhegnet, så de vilde dyr bevæger sig frit omkring, men træffes jo typisk, hvor der er mad og vand.
Nogle områder bærer betegnelsen ”National Park”, andre bærer betegnelsen ”Game Reserve”, og så findes der en lang række ”private reserves”.
Nationalparker er underlagt statens opsyn og tjener til både at beskytte landskab, dyr og planter. Game reserves (vildtreservater) er underlagt knap så restriktive regler. Her forsøger man blot at sikre sig mod overudnyttelse.
I de private reserves er der ofte mulighed for at køre rundt, når det er mørkt, og det er også her, at der er mulighed for at køre off-road.

Mad på safari

Maden på en safari er både god og rigelig. Ofte serveres den som ta’ selv buffeter. Nogle gange kan man indtage maden ude i naturen. Hvis der er tale om morgenmad, kaldes det en bush breakfast. Serveres fx som afslutning på en ballon safari, hvor du ude midt på savannen kan gå hen til kokken og bestille en frisklavet omelet efter eget valg. Tilsvarende findes der bush lunch og bush dinner. Formidable oplevelser.
En sundowner er en drink, som nydes ude i naturen, fx i forbindelse med en solnedgang.
Man kan også afslutte et eftermiddags gamedrive med et safarisæt. Det er en Cola til at skylle støvet væk fra halsen og en Tusker (eller anden lokal øl) til nydelse, mens man snakker om dagens safarioplevelser ved bålet, inden der kaldes til aftensmad.

Andre udtryk

Bush
Naturen, savannen, skoven
Mokoro
En båd der bruges til at sejle rundt i Okavango-deltaet i Botswana. Tidligere lavet af udhulede træstammer. I dag lavet af glasfiber. I bagstavnen står der en ”bådfører”, som skubber båden fremad ved hjælp af en lang stav.

Off-road
At køre uden for vejene. Det er typisk kun tilladt i private safariområder. Giver en mulighed for at komme endnu tættere på de vilde dyr.

The Big Five
”Big 5” er en betegnelse fra safariens barndom, der bruges om de fem dyr der var sværest at spotte og nedlægge for storvildtjægerne, når de bevægede sig rundt på savannen til fods.
Det er elefant, bøffel, næsehorn, løve og leopard.

Spotte
Det at få øje på dyrene ude i naturen.

Bush shower
Et primitivt brusebad, fx bestående af en dunk, der hænges op i et træ, hvorfra vandet kan løbe ud af en slange.

Bush toilet
Et primitivt toilet sat op i naturen. Der graves et hul i jorden og rundt om hullet sættes en kanvasafskærmning, så man har lidt privatliv.

Du er nu uden problemer i stand til at læse tekster som denne:
”Tidligt om morgenen kører I ud på gamedrive fra jeres tented lodge i store åbne 4x4 biler for at spotte The Big Five.”

Nu hvor du kender betydningen af de hyppigst anvendte udtryk, vil jeg ønske dig rigtig god læsning om safari, og derefter er det bare af sted – ned til fantastiske oplevelser.

Afrika venter på dig! 

Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbrev.

Footer-formular