Africa Tours CSS Sprite

Afrikas demokratiske bøfler

Safari i Afrika ville ikke være fuldendt, hvis ikke man har fået set den uforudsigelige kafferbøffel.

Med en vægt mellem 500 og 900 kg er det et enormt massivt dyr, med op til 160 cm lange horn, som på hannerne er sammenhængende over panden, hvilket danner en form for ”hjelm”. Selvom bøflen ikke har mange fjender udover mennesket, er der løveflokke som har specialiseret sig i at jage de aggressive og farlige bøfler.

De lange og solide horn bliver brugt i forsvar mod rovdyr og har endda mere end 200 menneskeliv på samvittigheden hvert eneste år! Dette har givet dem øgenavnene ”The Black Death” og ”Widowmaker”. De er ikke at spøge med og der er bestemt grund til at de er rangeret højt blandt Afrikas farligste dyr og derfor også et medlem af den berømte ”Big Five” gruppe.

Bøfler er endda blevet beskyldt for at bære nag og kan finde på at slå løver ihjel eller jage dem op i træer efter de har nedlagt et medlem af bøffelflokken. En meget kendt/berømt video-optagelse fra Kruger Nationalpark viser en bøffelkalv overleve et angreb af løver og derefter en krokodille, da bøffelflokken kommer kalven til undsætning og jager løverne væk efter krokodillen har mistet sit tag.

Dette stærke sammenhold skyldes til dels at de større flokke hovedsageligt består af hunner som på kryds og tværs er beslægtet med hinanden. Der vil ofte være en førerhun som er den der tager den sidste beslutning, men til forskel fra elefantflokke, så bestemmer førerhunnen ikke enevældigt, hvilken retning flokken skal gå i efter dagens siesta. I disse tilfælde afholdes der valg! Hver især rejser medlemmerne sig op og stiller sig med fronten i den retning de ønsker at gå. Når der er nok som har ”stemt” fører den dominerende hun flokken i den retning overtallet har stemt på.

Fem hurtige:
Drægtighedsperioden varer i 340 dage (11,5 måned). De er kønsmodne efter 4-5 år og kan leve i op til 25 år i naturen – 30 år i dyreparker.

Unge dyr har en tæt pels, men hårbeklædning bliver mindre i løbet af deres liv, hvilket vil sige at man kan finde gamle individer som kan være næsten helt nøgne!

De har en tophastighed på op til knap 60 km i timen, så find et træ at klatre op i så hurtigt som muligt, hvis du skulle være uheldig at møde en aggressiv bøffel på din tur i bushen!

Man finder bøfler i en meget bred vifte af områder lige fra tæt regnskov til den åbne savanne, i sumpede vådområder og i bjergområder i op til 4000 meters højde, men Kafferbøflen finder man mest på en blanding af græs- og busksavanne i det sydlige- og østlige Afrika.

Oksehakkeren er en fugl man ofte ser sidde på ryggen eller hovedet af de større pattedyr på savannen, heriblandt også bøflen. Man har i mange år troet at fuglene var en hjælp som fjernede parasitter såsom flåter og mider fra bøflernes pels. Nye studier/observationer har vist at selvom oksehakkeren stadig fjerner parasitter fra bøflerne, i større grad faktisk hakker i selve bøflen for at lave eller åbne eksisterende sår for at drikke bøflens blod, hvilket jo ikke er gavnligt for bøflen.


Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbrev.

Footer-formular